V pohybu / 8. února 2023

Maserati Grecale Trofeo – když SUV, tak s tímhle motorem

Maserati nedávno představilo své druhé SUV – zbrusu nový model Grecale, který je skrz naskrz italský, to nejen snadno rozeznatelným designem. Pod kapotou vrcholné verze Trofeo buší nový šestiválec Nettuno, který nabízí skutečně úchvatný jízdní projev.

Text: František Vahala, Foto: Ondřej Kroutil

Vznik nového SUV, tržně umístěném pod větším Levante, byl oznámen už při představení supersportovního modelu MC20 ke konci roku 2020. Netrvalo dlouho a v továrně Cassino se začal montovat nový model, stojící na platformě Giorgio, kterou koncern Stellantis používá pro Alfu Romeo Stelvio nebo pátou generaci Jeepu Grand Cherokee. O tom, že se jedná o báječný základ, jsme se za volanty zmíněných automobilů přesvědčili již několikrát. Zejména u Alfy Romeo Stelvio ve vrcholné verzi QV…

Elegantní design, tradičně silnou stránku italských automobilů, si vzal na starosti tým pod vedením šéfa designu Maserati Klause Busseho. Zejména přední části připomíná zmíněný supersport, ale citlivě v sobě spojuje estetiku s funkcí – i vzhledem k výkonu vrcholné verze je logicky velký důraz dáván na aerodynamiku či chlazení.

Zatímco základní verze Grecale GT využívá služeb přeplňovaného dvoulitru s mild-hybridním systémem (motor koncernu Stellantis známý také například z Alfy Romeo) o výkonu 300 nebo 330 koní, vrcholné Trofeo přichází se zbrusu novým vidlicovým šestiválcem Nettuno. Je radost na něj pohledět – pod kapotou je umístěn hodně nízko a vzadu (uspořádání vpředu/uprostřed) a přes osmistupňový automat ZF pohání všechna kola (s preferencí zadní nápravy, v případě Trofea s širším rozchodem kol).

Nový motor

Samotný Nettuno V6 s úhlem rozevření válců 90° si zaslouží samostatný prostor: je totiž po dlouhé době prvním samostatně vyvinutým motorem Maserati. A je docela působivý – a to nejen inspirací ve formuli 1. Nový motor váží celkem 220 kg, o přepňování se starají dvě turbodmychadla a nechybí ani suchá olejová vana, tedy tradiční řešení ze supersportovních automobilů. V MC20 dosahuje výkonu až 630 koní, což znamená specifický výkon 210 koní na litr.

Specialitou motoru je pak inovativní předkomora spalovacího systému s dvojitou zapalovací svíčkou, což je právě technologie vycházející z Formule 1 a Nettuno je prvním motorem, který jí nabízí v silničním vozidle.

Tři další zajímavé prvky – zmíněná předkomora, tedy spalovací komora mezi centrální elektrodou a tradiční spalovací komorou, která je napojena na sérii speciálně navržených otvorů. Druhou je laterární (druhá) zapalovací svíčka, která podporuje zapalování a třetí pak dvojitý vstřikovací systém – přímý a nepřímý. Pracuje při tlaku až 350 barů a snižuje nejen hluk, ale i emise a spotřebu paliva. Další zajímavostí je fakt, že motor nemá vyvažovací hřídel, který obvykle vidlicové motory s úhlem 90° mají. Přidala by hmotnost a snížila výkon. Poslední zmínku zaslouží fakt, že Nettuno nepatří do rodiny tzv. hot-vee motorů, které mají turbodmachala umístěná mezi hlavami válců. Maserati se kvůli dosažení vysokého výkonu rozhodlo pro konfiguraci se sáním uprostřed a výfukem po stranách (z vnějších stran), kde jsou i zmíněná turba. A konečně, důležitý je jistě i fakt, že na sání se hodně hezky kouká (a na pohled hezký motor aby člověk u moderních aut pohledal).

Motor byl vyvinut v inovační laboratoři Maserati v závodě Via Eminia Ovest (v historické základně Maserati Corse) a stojí za ním motorové centrum na Viale Ciro Menotti, kde se i montuje. Každý motor prochází šesti stanicemi, přičemž na každé stráví tři až čtyři hodiny. Na konci linky je na 40 minut zapojen na testovací dynanometr, aby se zjistilo, že vše funguje. Šest podpisů z jednotlivých stanic by se na motor těžko vešlo, takže jednotka není podepsaná konkrétním člověkem.

Jízda

Zpět ke Grecale, které má k dispozici celkový výkon 530 koní a 620 Nm, což při stačí při nemalé hmotnosti 2027 kg ke zrychlení na stovku za 3,8 s a maximální rychlost 285 km/h. Motor je jednoduše úžasný – s chutí se nadechuje a příval síly pokračuje až za hranici 7000 otáček, kdy se rudě rozbliká displej přístrojového štítu a ZF účinně, ve sportovním režimu s mírným škubnutím, přeřadí. Připomenu, že přechod mezi přímým/nepřímým zapalováním není vůbec poznat. A navíc je tu ryzí zvukový projev, ve sportovním režimu sofistikovaný průvodce světem zježených chlupů. Po přeřazení výfuk mechanicky prskne, jinak je ale citlivě naladěn v celém spektru otáček. Dynamika je samozřejmě dechberoucí, řazení ohromnými hliníkovými pádly rychlé a jasné, zatímco tuhé řízení dává velmi dobrou představu o tom, co se děje pod koly.

Ta jsou 21palcová a obouvají speciální pneumatiky Bridgestone, které vynikají gripem zejména na suchém asfaltu. Grecale zatáčí podobně jako Stelvio QV, s nímž sdílí platformu – tedy bez zaváhání a přesně. Vzduchový podvozek zvládá skoro všechno až na příčné nerovnosti, kdy trochu uskočí, ale nejde o nic zásadního. Ve vysokých rychlostech se podvozek postupně snižuje kvůli aerodynamice, v terénu ho lze naopak zvýšit v režimu off-road. Ovšem Grecale je samozřejmě určeno hlavně pro silnice, kde vynikne jeho výkon, relativní obratnost (jen kdyby bylo alespoň o 100 kg lehčí!) a citlivě dávkovatelné brzdy Brembo.

Uvnitř

Interiér ukazuje, jak moc si Maserati s novinkou vyhrálo – je jedním slovem nádherný. Něžně zaplněný nejkvalitnějšími materiály, zejména voňavou kůží a pravým kovem (zejména leštěným hliníkem) a 3D vytištěným, odkrytým karbonem. Dlouho jsem neviděl tak efektní a elegantní skloubení tradičních prvků s digitální současností (viz hodiny multifunkční hodiny uprostřed palubní desky). Systém UConnect funguje rychle a menu jsou logicky poskládané. Držení v pruzích stačí vypnout jednou, v režimu Sport se automaticky vypíná start/stop systém. Konektivita je na vysoké úrovni, stejně jako italské audio Sonus Faber s 21reproduktory. Prostoru je všude tak akorát, zavazadlový prostor slibuje slušných 570 litrů. Na tlačítko místo kliky dveří zevnitř se dá zvyknout.

Grecale není autem pro každého, ale to ve finále není žádné auto. Je skoro až uměleckým dílem s vytříbenou technikou a za to se samozřejmě platí: GT (300 k) začíná na cca 1 533 000 Kč, Modena (330 k) na 1 743 000 Kč a Trofeo s motorem Nettuno o výkonu 530 k na 2 341 000 Kč. Bez DPH. Doplníme, že platí záruka 3 roky bez omezení km, kterou lze rozšířit až na 10 let. Platit budete i u benzinky – výrobce sice slibuje kombinovanou spotřebu 11,2 l/100 km, ale není problém jezdit za víc než 20 litrů. Jenže s tím úžasným motorem je to podružná informace…

Aktuální ceník najdete zde.


Classic Blog

Classic Blog přináší kompetentní a fascinující příběhy nejen z automobilové historie, které podává moderní formou s využitím posledních trendů a technologií. Obsahově těží z autorské práce skupiny nadšenců, která neúnavně zpracovává příběhy klasických aut a jejich majitelů, avšak Classic Blog má mnohem širší přesah, neboť se věnuje také motocyklům, letadlům, lodím i dalším historickým strojům, které jsou objektem naší vášně pro vše, co má duši a je stále v pohybu.

Obchodní podmínky

Classic Blog je primárně obsahový web s akcentem na kvalitu. Připomínáme, že veškerý autentický obsah podléhá autorskému zákonu a je zakázáno ho šířit, případně tak lze učinit pouze se souhlasem majitelů. Classic Blog je určen především bonitní a inteligentní cílové skupině, což ho logicky znevýhodňuje v případném porovnávání návštěvnosti s mainstreamovými médii. Nemáme ambici s nimi soutěžit. I jeho financování jsme pojali jinak, než je hlavní proud – formou celoročního partnerství. Věříme, že tento model zajistí Classic Blogu dostatek financí pro jeho chod a hlavně pro další obsahové zlepšování. Pokud máte zájem se zviditelnit v souvislosti s tímto projektem, budeme rádi za kontakt na info@classicblog.cz

 

Kontakt

Provozovatelem webu www.classicblog.cz je společnost JB Praha, s.r.o
Nad úvozy 304, CZ-252 25 Zbuzany
IČ: 25104292, DIČ: CZ25104292

BANKOVNÍ SPOJENÍ:
FIO Banka, č.ú. 2600482997/2010

mobil: +420 777 654 354
email: info@classicblog.cz

Společnost je zapsána v OR vedeným u Městského soudu v Praze, oddíl C, vložka 49962, datum zápisu 5. února 1997.