Akce a výstavy, Scéna / 28. listopadu 2016

Text: František Vahala, Foto: Urs Gautschi by Pantheon Basel

Zagato v Basileji

Švýcarští sběratelé klasických automobilů mají vyhraněný vkus. A moc dobře vědí, jaké zásadní a krásné stroje jim dalo studio Zagato, které navrhuje jedinečné siluety automobilů již od roku 1919, kdy byla tato rodinná firma v miláně založena.

 

Designové studio Zagato ale skutečně není nutné milovníkům klasických aut představovat. Italský karosář se zapsal do historie svými unikátními návrhy, které dodnes učarují i skutečným znalcům. A to nejen samotným ztvárněním či kvalitní řemeslnou prací, ale také faktem, že výtvorů se stylizovaným Z na karoserii vznikalo vždy velmi omezené množství.

Mezi nejzásadnější modely Zagata patří například Alfa Romeo 8C 2300 Zagato nebo Aston Martin DB4 GT Zagato. Nelze vynechat ani Fiat 8V. Například v 50. letech, kdy menší karosárny a designová studia zažívala největší rozkvět, spolupracoval Zagato s řadou automobilek: AC, Alfa Romeo, Abarth, Aston Martin, Bristol, Ferrari, Fiat, Maserati, Jaguar, Osca a další.

Kde si můžete tyto a další ikony prohlédnout pěkně pohromadě? Asi nejlepší bude do 17. dubna 2017 vyrazit do Basileje, protože v tamním Pantheonu je přichystána jedinečná výstava, na které si můžete nejen prohlédnout reálné exponáty (celkem 25 raritních automobilů), ale dozvědět se i hodně o historii slavné karosárny. Basilej není zase tak daleko, autem je to zhruba 720 km. V krásně připravené expozici bude k vidění například Alfa Romeo 1750 GS Spider, Lancia Flaminia CS, Alfa Romeo Giulia TZ nebo Porsche Carrera GTZ či Maserati Mostro.

Právě Mostro (neboli monstrum) je zatím poslední kreací Zagata. Tento jedinečný automobil poháněný osmiválcem Maserati vznikl letos u příležitosti stého výročí značky Maserati. Zajímavé jízdní dojmy od italského Top Gearu můžete najít zde.

Výstava v Basileji trvá do 17. dubna 2017, všechny informace najdete na oficiálních stránkách Pantheon Basel.


Classic Blog

Classic Blog přináší kompetentní a fascinující příběhy nejen z automobilové historie, které podává moderní formou s využitím posledních trendů a technologií. Obsahově těží z autorské práce skupiny nadšenců, která neúnavně zpracovává příběhy klasických aut a jejich majitelů, avšak Classic Blog má mnohem širší přesah, neboť se věnuje také motocyklům, letadlům, lodím i dalším historickým strojům, které jsou objektem naší vášně pro vše, co má duši a je stále v pohybu.

Obchodní podmínky

Classic Blog je primárně obsahový web s akcentem na kvalitu. Připomínáme, že veškerý autentický obsah podléhá autorskému zákonu a je zakázáno ho šířit, případně tak lze učinit pouze se souhlasem majitelů. Classic Blog je určen především bonitní a inteligentní cílové skupině, což ho logicky znevýhodňuje v případném porovnávání návštěvnosti s mainstreamovými médii. Nemáme ambici s nimi soutěžit. I jeho financování jsme pojali jinak, než je hlavní proud – formou celoročního partnerství. Věříme, že tento model zajistí Classic Blogu dostatek financí pro jeho chod a hlavně pro další obsahové zlepšování. Pokud máte zájem se zviditelnit v souvislosti s tímto projektem, budeme rádi za kontakt na info@classicblog.cz

 

Kontakt

Provozovatelem webu www.classicblog.cz je společnost JB Praha, s.r.o
Nad úvozy 304, CZ-252 25 Zbuzany
IČ: 25104292, DIČ: CZ25104292

BANKOVNÍ SPOJENÍ:
FIO Banka, č.ú. 2600482997/2010

mobil: +420 777 654 354
email: info@classicblog.cz

Společnost je zapsána v OR vedeným u Městského soudu v Praze, oddíl C, vložka 49962, datum zápisu 5. února 1997.