auta, Novinky, Styl / 2. února 2017

Text: František Vahala, foto: David Brown Automotive

Speedback GT pro pocit výjimečnosti

Karosáři ještě nevyhynuli. Důkazem budiž příklad malé britské automobilky David Brown Automotive z Coventry, která na základě platformy současného Jaguaru staví překrásné kupé zvané Speedback GT.

 

Lákají mě ti, co jdou mimo mainstream. Lidé, kteří něco tvoří, dají do toho všechno a dělají si to po svém. Třeba Brit, který s malým týmem lidí postavil krásné kupé, odkazující na klasické britské automobily z 60. let. To je příběh…

Kdo je David Brown?

Britský podnikatel má sice stejné jméno jako bývalý majitel Aston Martinu, ale to je pouhá shoda náhod. Každopádně je to chlápek, který miluje klasická auta a jejich tvary. Člověk, který měl vizi a tu založením své malé automobilky a návrhem modelu Speedback GT dotáhl do reality.

Design

Speedback GT je velmi charakteristický, ale již na první pohled odkazuje na zásadní modely Aston Martin – DB5 a DB6. Za návrhem krásné, ručně stavěné karoserie (plechy jsou ohýbány pomocí english wheel) stojí bývalý designér Jaguaru Land Roveru Alan Mobberley. Karoserie je samozřejmě hliníková. První představení prototypu proběhlo v roce 2014 při Top Marques v Monaku.

David-Brown_-062-min-e1477668414769

Pohon

David Brown je víceméně karosář, protože jako základ Speedbacku GT použil platformu Jaguaru XKR. Ostatně i motor pochází z Jaguaru a jedná se o pětilitrový osmiválec Jaguar AJ-V8 o výkonu 510 koní (380 kW). Je spojený se šestistupňovým automatem. I když zrychlí z 0 na 97 km/h za pouhých 4,6 s, já bych raději manuál. Když už auto vypadá jako gentlemanské GT ze 60. let, prostě by mělo mít manuální převodovku. Zážitek by byl intenzivnější…

Zajímavost

O tom, že v interiéru najdete jen tu nejkvalitnější kůži, dřevo a hliník, netřeba pochybovat. Ruční práce je patrná na každém z mnoho úchvatných detailů. Ale zajímavostí je výklopná záď fastbacku. Tu se totiž dá vyklopit speciální kožená lavička, na níž si můžete sednout. Třeba když jste na pikniku v přírodě nebo se potřebujete opřít při dobíjení kulovnice. Proč ne, zajímavá, neokoukaná záležitost.

SS_9307

Výroba a cena

Speedback GT bude letos oficiálně prezentovaný při autosalonu v Ženevě. Společnost oznámila, že nikdy nevyrobí více než 100 kusů. Cena jednoho? 495 000 liber plus daně. Takže žádná láce, ale 15,5 milionu Kč. Každopádně jsem rád, že si tohle v dnešní době někdo dovolí!

Více podrobností najdete na stránkách David Brown Automotive.

Video z testování Speedbacku při vysokých rychlostech:

Je to krásné auto. Za zmínku stojí hlavně design, protože málokdy se tvary klasických automobilů podaří tak vkusně interpretovat do současnosti. Cena je samozřejmě vysoká, ale zaručená exkluzivita stojí za to. A dokážu si představit, že se najde pár desítek pánů ve středním věku, kteří Davida Browna podpoří už jen proto, že jsou Britové a mají svojí hrdost. Mě by zatím úplně stačilo, kdyby mi tu hračku na chvilku půjčili…


Classic Blog

Classic Blog přináší kompetentní a fascinující příběhy nejen z automobilové historie, které podává moderní formou s využitím posledních trendů a technologií. Obsahově těží z autorské práce skupiny nadšenců, která neúnavně zpracovává příběhy klasických aut a jejich majitelů, avšak Classic Blog má mnohem širší přesah, neboť se věnuje také motocyklům, letadlům, lodím i dalším historickým strojům, které jsou objektem naší vášně pro vše, co má duši a je stále v pohybu.

Obchodní podmínky

Classic Blog je primárně obsahový web s akcentem na kvalitu. Připomínáme, že veškerý autentický obsah podléhá autorskému zákonu a je zakázáno ho šířit, případně tak lze učinit pouze se souhlasem majitelů. Classic Blog je určen především bonitní a inteligentní cílové skupině, což ho logicky znevýhodňuje v případném porovnávání návštěvnosti s mainstreamovými médii. Nemáme ambici s nimi soutěžit. I jeho financování jsme pojali jinak, než je hlavní proud – formou celoročního partnerství. Věříme, že tento model zajistí Classic Blogu dostatek financí pro jeho chod a hlavně pro další obsahové zlepšování. Pokud máte zájem se zviditelnit v souvislosti s tímto projektem, budeme rádi za kontakt na info@classicblog.cz

 

Kontakt

Provozovatelem webu www.classicblog.cz je společnost JB Praha, s.r.o
Nad úvozy 304, CZ-252 25 Zbuzany
IČ: 25104292, DIČ: CZ25104292

BANKOVNÍ SPOJENÍ:
FIO Banka, č.ú. 2600482997/2010

mobil: +420 777 654 354
email: info@classicblog.cz

Společnost je zapsána v OR vedeným u Městského soudu v Praze, oddíl C, vložka 49962, datum zápisu 5. února 1997.