Sofa Onyx
Doplňky, Styl / 25. února 2016

Sofa Onyx od Peugeot Design Lab – posaďte se za 135.000 Eur

Sofa Onyx je originálním počinem designového studia Peugeot Design Lab a jedinečným způsobem v sobě spojuje nejmodernější špičkové materiály se surovými přírodninami.

Třímetrové Sofa Onyx je vytvořeno z karbonu a lávy z francouzské oblasti Volvic a je příkladem koncepčního nábytku na míru, jež má Peugeot Design Lab rovněž ve svém nabídkovém portfoliu činností. Projekt se zrodil v květnu 2013 a velmi rychle vznikl hrubý náčrt. Výsledkem je Sofa Onyx – jedinečný kus nábytku, který přesně zapadá do filozofie Peugeot Design Lab – vyrábět exkluzivní designové věci na míru nebo v malých sériích, a to vždy se snahou o nalezení rovnováhy mezi vysoce technologickými materiály, jako je karbon, skleněná vlákna, hliník, a surovými přírodními materiály, jako je kámen, dřevo, křemen.

Úžasný kontrast: Hi-Tech karbon s velmi technickou strukturou a na milimetr přesnými tvary, proti němu vulkanický kámen se svými vadami a nedostatky.

Cena za sofa ONYX v této verzi karbonové vlákno/volvická láva byla stanovena na 135 000 €. Jeho výroba si vyžádala celkem 70 dnů práce. Cena dalších výtvorů bude určena podle materiálu, které si objednavatel zvolí.

SOFA Onyx očima Pierre Léonfortého, novináře a odborníka na design

„Představme si kraj Auvergne před více než 11 000 lety, když byly sopky ještě v činnosti, docházelo k erupcím a výronům lávy, dokud ohně nevyhasly. Přes šedý volvický kámen se bude tisíce let filtrovat pramenitá voda. Od 12. století ho bude opracovávat ruka člověka, který si uvědomí, jak je tvárný. A právě tento kámen, který dokáže odolávat mrazu i chemikáliím, byl vybrán pro výrobu sofa Onyx. Peugeot Design Lab si tak pohrává se symboly, jako je síla kamene a značky a odkaz dědictví předků. Karbonové vlákno je zase složitý materiál, který se nejprve používal v leteckém průmyslu, odkud se rozšířil do světa motoristických závodů. Peugeot ho použil jako první, a to již v 80. letech pro svá závodní jízdní kola. Tím, že si designéři studia Peugeot Design Lab zvolili sofa, pohráli si s designem předmětu pro domácí užití za využití technologického přístupu. Výsledkem je třímetrové sofa z lávového kamene z oblasti Volvic zkříženého s černě lakovaným lesklým karbonovým vláknem. Čtyři sta kilo jedinečného kamenného materiálu ručně opracovaného a povýšeného o digitální rozměr. Sofa ONYX je výrazný, provokující a tajemný monolit, který je výsledkem práce přírody, technologie a avantgardního přístupu. Onyx v sobě spojuje materiály, které se doposud vedle sebe neocitly, přiléhající k sobě rovným příčným řezem. Tento řez se poprvé objevil u super-vozu Onyx u jeho karoserie z mědi a karbonového vlákna a stává se tak tvarovou, technologickou a estetickou referencí projektu Onyx. Sofa Onyx jako projekt otevírající záměrně a odvážně cestu zkušenostem a schopnostem studia Peugeot Design Lab v sobě nese silný designový signál a výjimečné know-how. Každá objednávka, která se kdekoliv na světě objeví, bude pro Peugeot Design Lab jako nová výzva. Každý zákazník bude mít svobodu a volnost vybrat si „svůj“ tvar – stůl, poličku, lampu… a „svůj“ materiál. Každý kus tedy vznikne jako jedinečný, na zelené louce. Pokud se bude vyrábět v malé sérii, bude každý kus trochu jiný, jak už to s přírodními materiály bývá. A právě tato úžasná nahodilost bude provázet tým studia Peugeot Design Lab v jeho ambiciózní práci na nábytku vyráběného zcela na míru. V práci, jež bude řízena samotnou podstatou surového materiálu, kterou neviditelné naroubování moderních technologií nikdy nezmění.“


Classic Blog

Classic Blog přináší kompetentní a fascinující příběhy nejen z automobilové historie, které podává moderní formou s využitím posledních trendů a technologií. Obsahově těží z autorské práce skupiny nadšenců, která neúnavně zpracovává příběhy klasických aut a jejich majitelů, avšak Classic Blog má mnohem širší přesah, neboť se věnuje také motocyklům, letadlům, lodím i dalším historickým strojům, které jsou objektem naší vášně pro vše, co má duši a je stále v pohybu.

Obchodní podmínky

Classic Blog je primárně obsahový web s akcentem na kvalitu. Připomínáme, že veškerý autentický obsah podléhá autorskému zákonu a je zakázáno ho šířit, případně tak lze učinit pouze se souhlasem majitelů. Classic Blog je určen především bonitní a inteligentní cílové skupině, což ho logicky znevýhodňuje v případném porovnávání návštěvnosti s mainstreamovými médii. Nemáme ambici s nimi soutěžit. I jeho financování jsme pojali jinak, než je hlavní proud – formou celoročního partnerství. Věříme, že tento model zajistí Classic Blogu dostatek financí pro jeho chod a hlavně pro další obsahové zlepšování. Pokud máte zájem se zviditelnit v souvislosti s tímto projektem, budeme rádi za kontakt na info@classicblog.cz

 

Kontakt

Provozovatelem webu www.classicblog.cz je společnost JB Praha, s.r.o
Nad úvozy 304, CZ-252 25 Zbuzany
IČ: 25104292, DIČ: CZ25104292

BANKOVNÍ SPOJENÍ:
FIO Banka, č.ú. 2600482997/2010

mobil: +420 777 654 354
email: info@classicblog.cz

Společnost je zapsána v OR vedeným u Městského soudu v Praze, oddíl C, vložka 49962, datum zápisu 5. února 1997.