Scéna, Události / 5. července 2018

Text: Stanislav Švarc, Foto: Porsche, autor

Porsche muzeum: 70 let v ucelené výstavě

Jestli máte rádi značku Porsche, existuje jedno místo na světě, které prostě musíte navštívit. Například muzeum Porsche v areálu automobilky ve Stuttgartu. A jestli vás Porsche nebere, jen vás baví auta, vyrazte taky. Zvlášť teď, kdy si slavná značka připomíná 70 let existence, stojí muzeum za tu cestu. Zjistíte třeba, že historii téhle firmy nepsaly jen sporťáky s motorem na „špatném“ místě.

 

V Muzeu Porsche si aktuálně můžete prohlédnout speciální výstavu „70 let sportovních vozů Porsche“. Přesně 8. června roku 1948 totiž obdrželo Porsche 356 „č. 1“ Roadster všeobecné schválení k provozu. Na silnice tak mohlo vyjet první auto, které neslo jméno dvou slavných konstruktérů, otce Ferdinanda a syna Ferryho.

Právě tohle první Porsche si můžete v muzeu důkladně prohlédnout, německá automobilka totiž patří mezi několik málo výrobců, které vlastní svoje první postavené auto. Mimochodem, „číslo 1“ nevzniklo ve Stuttgartu, tradičním domově Porsche, jak byste možná čekali. Nevzniklo ani v Německu.

Vzniklo v Rakousku

Vyrobeno bylo v rakouském Gmündu, kde Ferry Porsche našel po druhé světové válce bezpečné místo pro svoje obchodní plány. Do Stuttgartu, konkrétně do části zvané Zuffenhausen, se konstruktér i se svou automobilkou vrátil až v roce 1949.

První Porsche má za sebou také zajímavý osud. V průběhu let měnilo různé majitele, až se automobilce podařilo jej koupit. Do sídla značky ale dorazilo v nepůvodním stavu, zejména stříbrný lak neodpovídal realitě roku 1948.

Speciální barva

Specialistům z muzea se však povedlo díky různým dokumentům a nálezům zbytku laku pod palubní deskou zjistit, jak „číslo 1“ vypadalo, když bylo nové. Přišli třeba na to, že roadster byl sice několik dní žlutý, ale že nakonec Porsche vybral světle modrou barvu.

A právě tu pak automobilka „znovuvynalezla“, jen proto, aby do ní oblékla věrnou repliku „čísla 1“, jejíž podoba odpovídá původnímu vzhledu prvního Porsche.

Společnost tak teď má dvě „čísla 1“. První je originál, je pojízdný, ale nevypadá už tak, jako když se zrodilo. Zato druhé vypadá autenticky, ale zase nemá motor, nedá se řídit a slouží jen jako statický exponát. Oba vozy se střídají na různých akcích, přičemž v muzeu vždy jeden z exemplářů bude vždycky.

To není vše

A co dál? Musím říct, že výstava k 70. narozeninám Porsche je opravdu velkolepá. Asi očekáváte, že představuje rozmanité příběhy a milníky, jimiž Porsche přispělo a přispívá k vývoji sportovních vozů.

Osobně jsem byl ale překvapen, kolik těch příběhů je, kolik konceptů, závodních aut nebo speciálních modelů se může pod jednu střechu vejít. A jak rozmanitá historie téhle značky je, její život, to vážně nejsou jen sportovní auta s motorem vzadu. Není divu, že výstavní plocha zahrnuje nějakých 5600 metrů čtverečních…

Kromě krásné techniky ke koukání je tu ale řada interaktivních atrakcí. Vyzkoušet si můžete například projev a zvuk motorů spousty ikonických modelů Porsche, nebo vkročit do virtuální reality, jež vám naznačí budoucnost značky.

Je toho prostě spousta a mně se upřímně ani nechce všechno popisovat. Nejde to, Muzeum Porsche se totiž musí zažít! Automobilce se povedlo naskládat do jednoho baráku to nejlepší, co u ní vzniklo. Tečka.

Speciální výstava „70 let sportovních vozů Porsche“ je přístupná do 6. ledna 2019. Muzeum Porsche je otevřeno od úterý do neděle, od 9:00 do 18:00 h. Více informací naleznete zde a na tomto odkazu. Určitě se podívejte, stojí to za to!


Classic Blog

Classic Blog přináší kompetentní a fascinující příběhy nejen z automobilové historie, které podává moderní formou s využitím posledních trendů a technologií. Obsahově těží z autorské práce skupiny nadšenců, která neúnavně zpracovává příběhy klasických aut a jejich majitelů, avšak Classic Blog má mnohem širší přesah, neboť se věnuje také motocyklům, letadlům, lodím i dalším historickým strojům, které jsou objektem naší vášně pro vše, co má duši a je stále v pohybu.

Obchodní podmínky

Classic Blog je primárně obsahový web s akcentem na kvalitu. Připomínáme, že veškerý autentický obsah podléhá autorskému zákonu a je zakázáno ho šířit, případně tak lze učinit pouze se souhlasem majitelů. Classic Blog je určen především bonitní a inteligentní cílové skupině, což ho logicky znevýhodňuje v případném porovnávání návštěvnosti s mainstreamovými médii. Nemáme ambici s nimi soutěžit. I jeho financování jsme pojali jinak, než je hlavní proud – formou celoročního partnerství. Věříme, že tento model zajistí Classic Blogu dostatek financí pro jeho chod a hlavně pro další obsahové zlepšování. Pokud máte zájem se zviditelnit v souvislosti s tímto projektem, budeme rádi za kontakt na info@classicblog.cz

 

Kontakt

Provozovatelem webu www.classicblog.cz je společnost JB Praha, s.r.o
Nad úvozy 304, CZ-252 25 Zbuzany
IČ: 25104292, DIČ: CZ25104292

BANKOVNÍ SPOJENÍ:
FIO Banka, č.ú. 2600482997/2010

mobil: +420 777 654 354
email: info@classicblog.cz

Společnost je zapsána v OR vedeným u Městského soudu v Praze, oddíl C, vložka 49962, datum zápisu 5. února 1997.