auta, Scéna, Akce a výstavy, V pohybu / 18. března 2021

Text: Jaguar, František Vahala, Foto: Jaguar

Pořádná oslava 60tky: Jaguar E-Type 60 Collection

Jak si řádně připomenout 60 let od vzniku ikonického E-Type? Co třeba tuctem nádherných renovovaných kousků? Jaguar moc dobře chápe, jak důležitá je jeho historie a já jen dodávám, že ostatní by se mohli učit! Takhle se to má dělat!

 

V Jaguar Classic jsme v rámci našeho úchvatného výletu s modelem F-Type byly v roce 2019 a proto můžeme potvrdit, že to je přesně to místo v rámci automotive, kde chce nadšenec pracovat. Nejen, že tam tehdy montovali úžasné modely D-Type a do toho rozjížděli přestavby Land Roverů Defender s motory V8, ale zároveň vybraná „éčka“ naprosto luxusně renovovali. Už tehdy dávno věděli, že v tom svým způsobem (celé elektro-sektě navzdory) tkví skutečná budoucnost značky. Nebo si snad myslíte, že z popudu nějakého neudržitelného poblouznění v Anglii zbourají stovky let staré domky jen proto, že táhne skrz okna a na střeše nejsou soláry? No tak, trochu víry, přátelé!

E-TYPE Twin 03

Zpět k Jaguaru. Slaví se 60 let od vzniku auta, které pozná i moje máma. A to je velká poklona nejen konstruktérům, designérům a dalším, ale i popkultuře stříbrného plátna. S nějakými E-Typy jsme si již svezli, narozeniny připomínáme i na Instagramu Classicblogu (sledujte a podporujte prosím), máme v plánu i další věci. A slaví v britském duchu originálně a čistě a zároveň tak, aby Jaguar Classic předvedl, co opravdu umí. No, posuďte sami, my se tetelíme blahem:

  • Značka Jaguar tento týden slaví 60. výročí ikonického modelu E-type, který se stal ihned po svém odhalení okamžitou senzací a osobitým ztělesněním šedesátých let.
  • Oddělení Jaguar Classic připravuje limitovanou edici šesti párů renovovaných vozů E-type inspirovaných legendárními exempláři ‚9600 HP‘ a ‚77 RW‘, které byly součástí ženevské premiéry v roce 1961. Každý pár je označován jako E-type 60 Collection.
  • Šest vozů E-type 60 Edition s karoserií kupé odkazuje na exemplář ‚9600 HP‘ z roku 1961 s unikátním odstínem karoserie Flat Out Grey, interiérem čalouněným kůží Smooth Black a dalšími výročními detaily.
  • Šest roadsterů E-type 60 Edition připomíná exemplář ‚77 RW‘ s unikátním odstínem karoserie Drop Everything Green.
  • Provedení E-type 60 Edition je osazeno speciálně vyvinutou pětistupňovou manuální převodovkou spojenou s řadovým šestiválcovým motorem Jaguar XK o objemu 3,8 litru.
  • Decentní úpravy zlepšující každodenní použitelnost zahrnují Jaguar Classic Infotainment System se satelitní navigací a systémem Bluetooth, výfuk vyrobený z nerezové oceli, elektronické zapalování a upravené chlazení.
  • Šest zákazníků a jejich hosté se v létě 2022 zúčastní jízdy z Coventry do Ženevy a získají tak se svými automobily vlastní vzpomínky na tento ikonický automobil.

Oddělení Jaguar Classic odhalilo první pár automobilů z edice E-type 60 Collection a zároveň zveřejnilo všechny detaily týkající se dvanácti důkladně renovovaných a citlivě upravených modelů E-type s motorem o objemu 3,8 litru postavených k příležitosti 60. výročí tohoto ikonického sportovního vozu.

E-type si odbyl svou světovou premiéru ve Švýcarsku na ženevském autosalonu 15. března 1961. Během premiéry bylo pro testovací jízdy k dispozici pouze kupé, veřejnost ale měla o svezení tak velký zájem, že značka Jaguar narychlo dovezla druhý E-type s karoserií roadster. Ten dorazil z Coventry do Ženevy přes noc.

VŠEHO NECH A JEĎ!

O šest desítek let později vzdává E-type 60 Collection hold těmto dvěma legendárním automobilům: kupé v barvě Opalescent Gunmetal Grey s registrační značkou ‚9600 HP‘, které „expresně“, aby vůbec premiéru stihl, dovezl do Ženevy Bob Berry a roadsteru v barvě British Racing Green s registrační značkou ‚77 RW‘. S ním přijel Norman Dewis, kterému bylo řečeno, aby všeho nechal a následující den byl v Ženevě. (Kdo by tohle nechtěl zažít!)

Twin 04

Automobily z E-type 60 Collection prodávané po párech (jedno kupé E-type 60 Edition a jeden roadster E-type 60 Edition) jsou exkluzivně vyvedeny v barvě Flat Out Grey, respektive Drop Everything Green. Tyto odstíny jsou inspirovány původními barvami z roku 1961 a nebudou použity na žádných jiných modelech značky Jaguar.

Automobily také nabízejí řadu unikátních designových prvků vyvinutých ve spolupráci s ředitelem Jaguar Design Julianem Thomsonem. Decentní změny zlepšující každodenní použitelnost a jízdní vlastnosti zahrnují pětistupňovou manuální převodovku a lepší chlazení, stejně jako multimediální systém Jaguar Classic Infotainment s navigací a Bluetooth.

Nejvýraznějším vizuálním prvkem pro každý z těchto speciálně postavených automobilů je rytina na středové konzole od umělce a designéra Kinga Nerda připomínající trasu z Coventry do Ženevy, kterou podnikly původní automobily. Každé toto umělecké dílo vzniká ručně více než sto hodin, a to po konzultaci s majitelem vozu.

„Šedesát let po světové premiéře na Geneva Motor Show v březnu 1961 odhaluje talentovaný tým oddělení Jaguar Classic výjimečný dárek k narozeninám modelu E-type: E-type 60 Collection. Důraz na detail ukazuje, s jakou láskou na tomto projektu pracovali naši designéři, inženýři i řemeslníci. Nádherné zpracování kombinované s vylepšenou každodenní použitelností zajistí, že se tyto exempláře stanou prestižními a že si je budou jejich nároční majitelé užívat. Vše navíc odstartuje cesta z Coventry do Ženevy naplánovaná pro našich šest zákazníků a jejich hosty na léto 2022,“ řekl Dan Pink, šéf Jaguar Classic.

NOVÁ PŘEVODOVKA, ČASEM I DO VAŠEHO STARÉHO E-TYPE?

Nejdůležitější technickou úpravu představuje speciálně vyvinutá pětistupňová manuální převodovka se synchronizací na všech rychlostních stupních, s ozubenými koly se šikmým ozubením a zesílenou odlévanou skříní vyrobenou ze slitiny hliníku. Nahrazením původní čtyřstupňové převodovky je zaručena větší spolehlivost, odolnost, přesnější řazení i lepší odstupňování.

13 E-TYPE OTS interior 02

VYLEPŠENÉ CHLAZENÍ MOTORU A ZAPALOVÁNÍ

Šestiválcový motor řady XK o objemu 3,8 litru nabízející 265 koní těží ze slitinového chladiče vyrobeného ve stylu původních vozů z roku 1961, elektricky poháněného ventilátoru a elektronicky řízeného zapalování pro lepší každodenní použitelnost. Výfukový systém je navíc vyroben z leštěné nerezové oceli. Nový výfuk rozměrově zcela odpovídá standardnímu provedení, ale produkuje lehce hlubší zvuk a nabízí delší životnost.

11 E-TYPE OTS engine 02

INTERIÉR SE VZPOMÍNKOU

Interiér kupé čalouněný kůží Smooth Black obsahuje mapu zobrazující hlavní místa na trase, kterou absolvoval Bob Berry, kombinovanou s kresbou E-type a větou ‚I thought you’d never get here‘ (Myslel jsem, že se sem nikdy nedostaneš) připomínající reakci zakladatele Jaguaru Sira Williama Lyonse na Bobův příjezd pár minut před odhalením vozu. Kabina šesti roadsterů čalouněná kůží v barvě Suede Green nabízí vyrytou trasu, po které jel Dawis během svého expresního přesunu do Švýcarska, doplněnou o nákres vozu a další větu z úst Lyonse. Tentokrát jde o instrukce, které předal Normanovi: ‚Drop everything and bring the open top E-type over‘ (Všeho nech a dostaň sem otevřený E-type).

14 E-TYPE OTS interior 03

„Byla to fantastická příležitost navrhnout a následně také vyrýt pro tyto speciální automobily příběh dvou epických cest dvou legend značky Jaguar. Ať už tyto vozy E-type pojedou kamkoliv, permanentní připomínka výročí i vzpomínka na Boba Berryho a Normana Dewise bude cestovat s nimi,“ dodal Johnny Dowell, umělec a designer známý jako ‚King Nerd‘.

Kromě středové konzole připomíná výročí také speciální logo E-type 60 s roky 1961-2021 navržené týmem Jaguar Design, které obsahuje plaketa na kapotě, ciferník tachometru, víčko nádrže i výrobní štítek v motorovém prostoru. Volant s věncem vyrobený po vzoru původních vozů ze světlého bukového dřeva dostal tlačítko klaksonu opatřené 24karátovým zlatem. Každý vůz je dodáván se speciální krycí plachtou E-type 60, nářadím a obalem na zvedák, čímž je ještě více zdůrazněná pozornost věnovaná detailům.

12 E-TYPE OTS interior 01

OPAKOVAČKA VE STYLU

V létě 2022 se šest zákazníků a jejich hostů zúčastní výjimečné cesty vedoucí z Coventry do Ženevy a dostanou tak možnost utvořit si se svými automobily E-type vlastní vzpomínky. Během celého výletu si užijí dechberoucí scenérie, epické silnice, včetně ikonických alpských průsmyků, exkluzivní pobyty a skvělé jídlo.


Classic Blog

Classic Blog přináší kompetentní a fascinující příběhy nejen z automobilové historie, které podává moderní formou s využitím posledních trendů a technologií. Obsahově těží z autorské práce skupiny nadšenců, která neúnavně zpracovává příběhy klasických aut a jejich majitelů, avšak Classic Blog má mnohem širší přesah, neboť se věnuje také motocyklům, letadlům, lodím i dalším historickým strojům, které jsou objektem naší vášně pro vše, co má duši a je stále v pohybu.

Obchodní podmínky

Classic Blog je primárně obsahový web s akcentem na kvalitu. Připomínáme, že veškerý autentický obsah podléhá autorskému zákonu a je zakázáno ho šířit, případně tak lze učinit pouze se souhlasem majitelů. Classic Blog je určen především bonitní a inteligentní cílové skupině, což ho logicky znevýhodňuje v případném porovnávání návštěvnosti s mainstreamovými médii. Nemáme ambici s nimi soutěžit. I jeho financování jsme pojali jinak, než je hlavní proud – formou celoročního partnerství. Věříme, že tento model zajistí Classic Blogu dostatek financí pro jeho chod a hlavně pro další obsahové zlepšování. Pokud máte zájem se zviditelnit v souvislosti s tímto projektem, budeme rádi za kontakt na info@classicblog.cz

 

Kontakt

Provozovatelem webu www.classicblog.cz je společnost JB Praha, s.r.o
Nad úvozy 304, CZ-252 25 Zbuzany
IČ: 25104292, DIČ: CZ25104292

BANKOVNÍ SPOJENÍ:
FIO Banka, č.ú. 2600482997/2010

mobil: +420 777 654 354
email: info@classicblog.cz

Společnost je zapsána v OR vedeným u Městského soudu v Praze, oddíl C, vložka 49962, datum zápisu 5. února 1997.