Scéna, Závody / 6. února 2020

Text: František Vahala

Planai-Classic 2020: déšť, sníh, led i slunce

Zimních soutěží pro klasická auta není tak málo, jak by se mohlo zdát. Opět jsme se vypravili na Planai-Classic, abychom vám připomněli, že zima není jen dobou odpočinku, ale hodí se udělat i nějaké to dobrodružství…

 

Hned první víkend po Novém roce se v Rakousku koná oblíbená zimní soutěž, kombinující v sobě prvky pravidelnosti a přesnosti na setiny. Jezdí tam 50 aut, všechny do roku výroby 1972, některá i předválečná (otevřená, bez jakékoliv střechy). A všichni si to užívají.

Naši čtenáři už jistě vědí, že se na Planai-Classic jezdíme podívat každý rok, je to totiž takový příjemný start do Nového roku, do nové sezony klasických vozů. Je to prostě zábava – zejména u těch, kteří své auto umějí ovládat, mají trochu odvahy a zatáčku na sněhu projedou smykem.

Letos se na startu opět sešla skupina klasických automobilů, mezi nimiž se objevila i jedna česká posádka – Petra a Tomáše Fialovi netřeba představovat, znáte je z našich soutěží pořádaných pod hlavičkou Classicrallye.cz. Jsme rádi, že jsme je na soutěž nalákali. A potvrdili, že se nejedná o pouhou projížďku, ale velmi složitou rally, při které se neustále něco děje. Ostatně přesně tak to chceme dělat i u našich soutěží, protože nuda je nepřítel. Jak sami přiznávají, s Fordem Capri s motorem V4 místní kopce trochu podcenili a na příští rok budou určitě uvažovat o silnějším modelu.

Startovní pole bylo pestré svým tradičním způsobem – kromě různých brouků, nezastupitelných Porsche 911 a různých modelů Volvo bychom vyzdvihli zejména Riley 12/4 Special, jediný vůz letošního ročníku, který střechu nemohl ani nasadit, protože žádnou neměl. K předválečným modelům mám vždy velký respekt, o to víc mi na startu chyběl Johann Kofler se Sunbeamem: letos přesedlal na dvoudveřový Kadett, možná i kvůli pohodlí své ženy.

Další zajímavostí startovního pole byl jistě překrásný Jensen CV8 z roku 1966, skutečné gentlemanské GT, které mezi vyrámovanými Volvy a Fordy působilo možná až trochu nepatřičně, ale celé soutěži zvyšovalo úroveň elegance.

5D_Planai Classic Saturday_54

Zmínku zaslouží i účast skutečné legendy motorsportu: H. J. Stuck letos jel se závodním VW Golfem vybaveným kompresorem, samozřejmě mimo pořadí.

5D(1)_Planai Classic Sunday_93

Finální nedělní jízda přímo ve Schladmingu v prostoru pod sjezdovkou už byla jen třešničkou na dortu po náročných stovkách kilometrů. Celkové vítězství nakonec získala profi posádka Alexander a Florian Deopito, česká posádka skončila na slušném 19. místě.

Ačkoliv letos nebylo tolik sněhu (v údolích spíš deštivo, výjezd na horu Planai opět pod sněhem a vykouklo i Slunce), opět to byla fajn podívaná, v níž nechyběla akce ani radost z náročného podniku. Těšíme se na další ročník, opět přemýšlíme, jaká je nejlevnější cesta k závoďáku, který by se dal přihlásit… Jisté je jedno: musí mít pořádný motor…

6D(2)_Planai Classic Sunday_5

Samá akce

Letošní Planai-Classic byl jen začátek dlouhé cesty, protože sezona se již rozjíždí mnohem rychleji, než bychom čekali. Už na konci ledna se našimi zeměmi prohnal Winter Trial, kterého se letos účastnil i náš fotograf Ondra Kroutil. Jeho příběh si už brzy budete moct přečíst. Následovalo rally Monte-Carlo Historique, GP on Ice a brzy nás čeká The Ice St. Moritz (29. 2. 2020). Netřeba připomínat, že aktuálně probíhá Rétromobile v Paříži a zanedlouho nás čeká i Stuttgart… Kam vyrazíte vy?


Classic Blog

Classic Blog přináší kompetentní a fascinující příběhy nejen z automobilové historie, které podává moderní formou s využitím posledních trendů a technologií. Obsahově těží z autorské práce skupiny nadšenců, která neúnavně zpracovává příběhy klasických aut a jejich majitelů, avšak Classic Blog má mnohem širší přesah, neboť se věnuje také motocyklům, letadlům, lodím i dalším historickým strojům, které jsou objektem naší vášně pro vše, co má duši a je stále v pohybu.

Obchodní podmínky

Classic Blog je primárně obsahový web s akcentem na kvalitu. Připomínáme, že veškerý autentický obsah podléhá autorskému zákonu a je zakázáno ho šířit, případně tak lze učinit pouze se souhlasem majitelů. Classic Blog je určen především bonitní a inteligentní cílové skupině, což ho logicky znevýhodňuje v případném porovnávání návštěvnosti s mainstreamovými médii. Nemáme ambici s nimi soutěžit. I jeho financování jsme pojali jinak, než je hlavní proud – formou celoročního partnerství. Věříme, že tento model zajistí Classic Blogu dostatek financí pro jeho chod a hlavně pro další obsahové zlepšování. Pokud máte zájem se zviditelnit v souvislosti s tímto projektem, budeme rádi za kontakt na info@classicblog.cz

 

Kontakt

Provozovatelem webu www.classicblog.cz je společnost JB Praha, s.r.o
Nad úvozy 304, CZ-252 25 Zbuzany
IČ: 25104292, DIČ: CZ25104292

BANKOVNÍ SPOJENÍ:
FIO Banka, č.ú. 2600482997/2010

mobil: +420 777 654 354
email: info@classicblog.cz

Společnost je zapsána v OR vedeným u Městského soudu v Praze, oddíl C, vložka 49962, datum zápisu 5. února 1997.