planai-classic
Scéna, Závody / 20. ledna 2017

Text: František Vahala, foto: Ondřej Kroutil

Planai-Classic 2017 zasypaný sněhem

Stává se z toho již tradice. Hned na začátku nového roku vyrážíme do Rakouska, abychom si užili několik dní společně s posádkami závodu Planai-Classic. I letos to bylo super, a navíc poprvé jsme zažili pořádnou sněhovou nadílku. 

Jak mnozí jistě víte, v posledních letech mě čím dál víc baví akce pro klasická auta, které se konají v zimě. Nebo jsou jinak extrémní. Vylévání vody z chladiče mě tolik nebere, mnohem víc mě baví lidé, kteří vyráží s klasickým autem do bahna či sněhu. Planai-Classic bylo letos opět super. A navíc, jelikož v době jeho konání (5.-7. ledna 2017) zasypaly střední a východní Evropu hromady sněhu, byla to zimní rallye jak má být. 

x_MG_7078

Na čele startovního pole se opět ukázalo několik meziválečných strojů – krásně omlácená Lea Francis z roku 1927, dobře známý Sunbeam Super Sport z roku 1930 a Riley 12/4 z roku 1938. Z deseti aut Epochy II (do roku 1964) byl vypíchl zejména Jaguar XK 150 v úpravě Dönni, který vypadal jako meziválečné auto a vynikal nejen svým řevem a nejvyšším výkonem 265 koní, ale i faktem, že ho majitel vůbec nešetřil. Parádní podívaná. Do závodu se letos přihlásilo celkem 47 automobilů, přičemž nejmladší auto bylo z roku 1972 (to je pravidlo soutěže). 

x_MG_8268

Během tří dní jsme s kolonou aut strávili krásné chvilky v romanticky zasněžených horách. Bez hřebů to nešlo a většina posádek měla navíc i řetězy. Víceméně se dá říct, že bez této základní zimní výbavy nebylo možné soutěž slušně zvládnout. Organizace Planai-Classic si i letos připravila řadu různých testů (přesnosti), včetně specialit typu jízdy s otevřeným oknem – to měli majitelé předválečných aut trochu jednodušší, ale ve velkých mrazech se zase během dne zahřáli maximálně při obědě. Pokud se plánujete na Planai-Classic zajet podívat, určitě je dobré vidět páteční jízdy na letišti Niederöblarn, kde si účastníci zajedou jeden referenční čas a následující kola jezdí dle plánu o několik vteřin rychleji nebo pomaleji. A pak také sobotní výjezd na horu Planai. 

Pro většinu majitelů není problém vytáhnout klasické auto do zimy a odjet Planai-Classic. A ještě za to zaplatit tisíc eur. U nás zimní soutěže narážejí na nedostatek sněhu i odvážných zájemců o tuto skvělou zábavu. O penězích nemluvě.

x_MG_9236

První pořádnou rallye letošní sezony (druhá je Winter Trial, který se v týdnu od 23. ledna prožene i skrz Čechy a Moravu…) máme za sebou. Vyhrála já posádka domácí posádka Pius Weckerle s Otmarem Schlagerem s VW Broukem z roku 1972. Není nutné dodávat, že právě Brouk s motorem vzadu je pro zimní soutěže velmi vhodný (třeba Škoda 110 R by také nebyla špatným náčiním, leč bohužel se z ní během pár let stala žádaná klasika, která výrazně šroubuje cenu nahoru). Druhé místo patří Alexandru a Florianu Deopito s Mercedes-Benz 350 SLC (taktéž poslední možný rok 1972) a třetí místo obsadili loňští vítězové, Günter Schwarzbauer a Erich Hemmelmayer s Datsunem 240 Z (opět 1972). 

x_MG_9397

O letošní Planai-Classic ještě budu psát, těžte se příběh jednoho nejzajímavějšího auta ze startovního pole a jeho majitele. Ale nejdřív si ho přečtete v následujícím vydání časopisu Speed. Proto se nyní nebudu příliš rozepisovat a raději nechám mluvit fotografie. Koho by zajímaly celkové výsledky, najdete je zde.


Classic Blog

Classic Blog přináší kompetentní a fascinující příběhy nejen z automobilové historie, které podává moderní formou s využitím posledních trendů a technologií. Obsahově těží z autorské práce skupiny nadšenců, která neúnavně zpracovává příběhy klasických aut a jejich majitelů, avšak Classic Blog má mnohem širší přesah, neboť se věnuje také motocyklům, letadlům, lodím i dalším historickým strojům, které jsou objektem naší vášně pro vše, co má duši a je stále v pohybu.

Obchodní podmínky

Classic Blog je primárně obsahový web s akcentem na kvalitu. Připomínáme, že veškerý autentický obsah podléhá autorskému zákonu a je zakázáno ho šířit, případně tak lze učinit pouze se souhlasem majitelů. Classic Blog je určen především bonitní a inteligentní cílové skupině, což ho logicky znevýhodňuje v případném porovnávání návštěvnosti s mainstreamovými médii. Nemáme ambici s nimi soutěžit. I jeho financování jsme pojali jinak, než je hlavní proud – formou celoročního partnerství. Věříme, že tento model zajistí Classic Blogu dostatek financí pro jeho chod a hlavně pro další obsahové zlepšování. Pokud máte zájem se zviditelnit v souvislosti s tímto projektem, budeme rádi za kontakt na info@classicblog.cz

 

Kontakt

Provozovatelem webu www.classicblog.cz je společnost JB Praha, s.r.o
Nad úvozy 304, CZ-252 25 Zbuzany
IČ: 25104292, DIČ: CZ25104292

BANKOVNÍ SPOJENÍ:
FIO Banka, č.ú. 2600482997/2010

mobil: +420 777 654 354
email: info@classicblog.cz

Společnost je zapsána v OR vedeným u Městského soudu v Praze, oddíl C, vložka 49962, datum zápisu 5. února 1997.