pebble beach auction 2016
Scéna, Události / 25. srpna 2016

Text: Jaroslav Brzoň pro BBI Classic Investments, Foto: Bonhams, RM Sotheby's, Gooding and Co., Russo and Steele

Pebble Beach: světové rekordy i propadáky

NEJDŮLEŽITĚJŠÍ VÍKEND ROKU PRO TRH KLASICKÝCH AUTOMOBILŮ JE ZA NÁMI. BĚHEM JEDINÉHO VÍKENDU PROBĚHLO V KALIFORNII 9 AUKCÍ (+1 ONLINE)  A NA TRH SE BĚHEM tří dnů dostalo skoro 2000 KLASICKÝCH automobilů o celkové HODNOTĚ TÉMĚŘ MILIARDY DOLARŮ. VÝSLEDKY, které URČUJÍ DALŠÍ VÝVOJ NA TRHU NA NĚKOLIK MĚSÍCŮ DOPŘEDU, ale vyvolávají SMÍŠENÉ pocity. VEDLE NĚKOLIKA SVĚTOVÝCH REKORDŮ Jsou u VELKÉho POČTU typů VIDĚT PROBÍHAJÍCÍ KOREKCE. CELKOVÉ STATISTIKY JSOU ALE POZITIVNÍ, TRH JAKO CELEK NEOSLABUJE, POPTÁVKA JE STÁLE SILNÁ a TRH JEN POTVRZUJE NASTOLENÝ SELEKTIVNÍ TREND.

 

Statistiky všech tří hlavních aukčních domů v Pebble Beach hovoří poměrně pozitivně. Především prodejní kvóty ukazují 81 až 90 % prodaných vozů v aukci u každé z hlavních aukčních síní. Velmi silná čísla hovoří o stále silné poptávce. O něco slabší jsou čísla průměrné prodejní ceny vůči střední hodnotě odhadu. Poměr 87 až 93 % průměrné prodejní ceny vůči střední hodnotě odhadu ale vzhledem k často stále optimistickým odhadům není také žádnou zásadní známkou slábnoucího trhu.

Z pohledu těchto čísel se ani letošní ročník nijak nevymyká těm předchozím. Tolik ale čistě statisticky. Při podrobnějším pohledu je vidět ale značný rozdíl vůči předchozím ročníkům. Ten spočívá ve značné selektivnosti trhu, zatímco v minulých letech trh šel jako celek bez zásadních výjimek stejným směrem u všech modelů, dnes lámou některé modely nové světové rekordy, kterých padlo minulý víkend vícero, ale jiné již poklesly od svých loňských vrcholů i o více než 20 %!

Trh stále oceňuje raritnost, výjimečnost, důležitost, historii a je ochoten platit nová maxima, vyšší prémie. Zde je poptávka navíc stále silná a rostoucí. Na druhé straně je ale cítit i slábnutí trhu. Méně raritní a výjimečné vozy, které se vezly pouze na vlně zájmu let předchozích, ale silně korigují. Evidentní je toto například u Ferrari: není pochyb, že je to značka, která historicky světu přinesla ty nejvýjimečnější automobily, ale s těmito klenoty se roky „vezly“ i méně raritní modely a ty dnes evidentně silně ztrácí. Konkrétně Dino a Daytona se dnes obchodují i o podstatně méně než o 20 % pod svými maximy.

Selektivnost trhu však může být i výhodou pro nové nákupy. Trh se zaměřuje na několik výjimečných vozů, ale některé rarity stále přehlíží, podobně jako tomu bylo v letech minulých. Zatímco loni bychom si dle našich parametrů z Pebble nepřivezli nakonec ani jeden vůz, letos byly nakonec celkem čtyři! A nakonec přidáme i jeden bonusový tip pro ty ultrabohaté!

Pebble Beach 2016_2_Ferrari 365 GTC

Jedním z nejzvláštněji proběhlých nákupů byla akvizice Ferrari 365 GTC z roku 1969, jedno z pouhých 150 vyrobených kusů. I přes poměrně rozumný odhad nebyl na aukci v podstatě vůbec žádný zájemce! A jediná seriózní nabídka byla podána jako tzv. absentee bid, tedy zájemce nebyl přítomen ani v sále, ani na telefonu, ani na internetu, pouze nechal aukční síni dražit za sebe do předem daného maxima, aniž by aukci vůbec sledoval. Výsledných 682 000 USD včetně prémie je nakonec 85 % střední hodnoty odhadu, nicméně znovu opakujeme, že ten odhad byl velmi rozumně stanovený a tento model je evidentně trhem dlouhodoběji přehlížený.

Velmi zajímavým vozem, o který taktéž nebyl příliš velký zájem, je raritní Moretti 750 Gran Sport z roku 1953, které zůstalo s výslednými 132 000 USD včetně prémie zůstal na pouhých 75 % hodnoty odhadu.

Dalším modelem, který si již minimálně rok prochází značnou korekcí v řádu několika desítek procent je první výjimečný japonský sporťák Toyota 2000 GT z roku 1967, která ještě nedávno atakovala hranici jednoho milionu dolarů. Tento víkend však byla prodána pouze za 533 500 USD, což už je opět velmi atraktivní úroveň k nákupu.

Pebble Beach 2016_1_Toyota 2000 GT

Největší raritou v našem výběru, ale také jednoznačně nejpřehlíženějším a nejlevnějším vozem je Volvo P1900 Sport, jeden z pouhých 68 vyrobených kusů. I zde byl průběh aukce zajímavý tím, že se už zdálo, že k prodeji vůbec nedojde. Nicméně na poslední chvíli před odklepnutím se na aukci přítomný prodejce vozu domluvil s dražitelem na snížení reserve (minimální požadované ceny) a prodej za pouhých 59 400 USD vč. prémie nakonec akceptoval.

Pebble Beach 2016_4

Pokud bychom neměli omezený investiční budget, tak by mezi naše favority patřilo jistě i raritní a po všech stránkách výjimečné Ferrari 250 GT „Tour de France“ z roku 1956. Toto závodní GT z poloviny 50. let vzniklo pouze v počtu 77 kusů a bylo jedním z prvních veleúspěšných Ferrari v závodech GT vozů. Své jméno si model udělal zejména vítězstvím na Tour de France právě v roce 1956. Ano, opravdu se dříve jezdilo Tour de France i s automobily a velmi atraktivní retro závod se jezdí dodnes, nicméně kvůli záměně názvu se slavnějším cyklistickým závodem se dnes tento retro závod jmenuje Tour Auto. Výsledných 5 720 000 USD včetně prémie bylo pouze 72 % hodnoty velmi reálně stanoveného odhadu.

Pebble Beach 2016_6_Ferrari 250 Tour de France

Z pohledu našeho stávajícího portfolia byl vývoj v Pebble Beach spíše pozitivní. Když i běžný sériový Austin-Healey 100, kterých v různých provedeních se čtyř- i šestiválcovým motorem bylo vyrobeno téměř 30 000 kusů, dosáhl v Pebble Beach na hodnotu 143 000 USD včetně prémie, tak je v tomto srovnání náš raritní Nash-Healey s pouhými 250 vyrobenými kusy stále silně podhodnocený a trhem přehlížený, což je ale velmi dobré znamení pro vývoj jeho hodnoty do budoucna.

Smíšené výsledky, ale celkově spíše pozitivní, přinesl model Porsche 356 Speedster. Dva Speedstery byly prodány za 467 500380 000 USD, tedy dva velmi solidní výsledky. Pouze jeden Speedster zůstal neprodán a zajímavostí byl jeden ze 151 vyrobených Carrera Speedsterů. Bohužel byl při renovaci přelakovaný z nádherné původní Aquamarine Blue na poměrně nudnou černou. Taktéž interiér byl barevně změněn. I z tohoto důvodu byl nakonec „pouze“ za 891 000 USD včetně prémie. Nicméně investicí v řádu několika dalších desítek tisíc dolarů a uvedením vozu do původní specifikace by jeho hodnota rozhodně měla být v dolarech sedmimístná, takže také velmi dobrý nákup.

Pebble Beach 2016_5_Porsche 356 Speedster

Po dlouhé době se navíc v Pebble Beach objevil model 911 Carrera Club Sport z roku 1989, tedy jeden ze 189 vyrobených kusů, jehož bratříčka máme také v portfoliu. Kousek obchodovaný v Kalifornii vynikal původním stavem, najetými necelými deseti tisíci mílemi (US verze) a hlavně zakázkovou barvou Irish Green. Výsledných 330 000 USD včetně prémie sice zůstalo na 85 % hodnoty odhadu, ale i tak se jedná o rekordní cenu za tento model. 

Pebble Beach 2016_8_Porsche 911 CS

Text: BBI Classic Investments

 


Classic Blog

Classic Blog přináší kompetentní a fascinující příběhy nejen z automobilové historie, které podává moderní formou s využitím posledních trendů a technologií. Obsahově těží z autorské práce skupiny nadšenců, která neúnavně zpracovává příběhy klasických aut a jejich majitelů, avšak Classic Blog má mnohem širší přesah, neboť se věnuje také motocyklům, letadlům, lodím i dalším historickým strojům, které jsou objektem naší vášně pro vše, co má duši a je stále v pohybu.

Obchodní podmínky

Classic Blog je primárně obsahový web s akcentem na kvalitu. Připomínáme, že veškerý autentický obsah podléhá autorskému zákonu a je zakázáno ho šířit, případně tak lze učinit pouze se souhlasem majitelů. Classic Blog je určen především bonitní a inteligentní cílové skupině, což ho logicky znevýhodňuje v případném porovnávání návštěvnosti s mainstreamovými médii. Nemáme ambici s nimi soutěžit. I jeho financování jsme pojali jinak, než je hlavní proud – formou celoročního partnerství. Věříme, že tento model zajistí Classic Blogu dostatek financí pro jeho chod a hlavně pro další obsahové zlepšování. Pokud máte zájem se zviditelnit v souvislosti s tímto projektem, budeme rádi za kontakt na info@classicblog.cz

 

Kontakt

Provozovatelem webu www.classicblog.cz je společnost JB Praha, s.r.o
Nad úvozy 304, CZ-252 25 Zbuzany
IČ: 25104292, DIČ: CZ25104292

BANKOVNÍ SPOJENÍ:
FIO Banka, č.ú. 2600482997/2010

mobil: +420 777 654 354
email: info@classicblog.cz

Společnost je zapsána v OR vedeným u Městského soudu v Praze, oddíl C, vložka 49962, datum zápisu 5. února 1997.