Scéna, Zážitky / 16. února 2020

Text: František Vahala, Foto: Ondřej Kroutil

Na neobvyklá místa s Mitsubishi a Offroadsafari

Pokud rádi poznáváte nepoznané, máte rádi přírodu, ale i industriál, máme pro vás velmi zajímavý tip na výlet. Předem upozorňujeme, že je vhodný spíš pro dobrodružnější povahy, o čemž napovídá i obsah děje. Ačkoliv Offroadsafari vás vezme na různá místa, gró jejich nabídky se soustřeďuje v severních Čehách. My z pestré nabídky tentokrát zvolili výlet po vybraných lokalitách zapomenutého, ale o to magičtějšího Českého středohoří.

 

Mitsu Offroad Safari_59

 

„Někdy mi připadá, že si lidé myslí, že sever Čech je prakticky měsíční krajina,“ říká Martin Bareš, průvodce zaměřující se na poznávací turistiku méně známých míst. „O to větší je jejich překvapení, když jim ukážeme pravý opak, protože sever je nesmírně pestrý,“ dodává.

Offroadsafari vás vezme na zajímavá místa a předvede vám je ve formě intenzivního výletu. Jet můžete buď přímo s flotilou klasických Mitsubishi (tým vlastní čtyři vozy včetně L300), kterým tým dává přednost, nebo vzít i vlastní vůz, ideálně s pohonem všech kol. Výlet se sice netýká extrémního řádění mimo silnice, ale jízdu blátem víceméně určitě zažijete. Firma rodinného střihu v současné době vozí turisty (hodně cizince, firmy, ale i jednotlivce) do různých lokalit – prakticky jich je už tolik a každý výlet je tak jiný, že je ani nemá cenu všechny vyjmenovávat. Zjednodušeně lze říct, že Offroadsafari pokrývá oblast od Krušných hor přes okolí Doupovských hor či Mostecko, České středohoří až po Kokořínsko. Sami organizátoři byli překvapeni, o co všechno je poptávka, proto flexibilně mění své programy a přizpůsobují je přáním klientů.

Mitsu Offroad Safari_40 Mitsu Offroad Safari_19 Mitsu 2x

Jelikož nás tento nápad na poznávání neobvyklých či jinak význačných míst, často spojený se zasvěceným vyprávěním nejen o přírodě, ale i geologii, architektuře, průmyslu či historických událostech zaujal, rozhodli jsme výlet na vlastní kůži zažít. Podzimní sychravé počasí sice nenabídne tak úchvatné scenérie jako například období jara či léta, ale to nám nevadí, nejsme z cukru.

Oblékám si outdoorové oblečení a startuji nové Mitsubishi L200, které při této příležitosti důkladně vyzkoušíme. Jako cíl našeho putování jsme vybrali oblast Českého středohoří – krajinu tajemnou, magickou a jedinečnou.

Výlet prakticky probíhá tak, že Martin jede ve svém Pajeru jakožto vůdce naší výpravy a vysílačkou nás většinu času upozorňuje na různé zajímavosti, ať už přírodního či jiného charakteru. Začínáme v granátce u Podsedic, v místě, kde se rýžuje jedinečný drahokam barvy krve známý jako český granát. Jeho těžba přírodu téměř nezatěžuje, protože hornina se po přesetí vozí zpět na místo povrchového dolu a poté opět přikrývá kvalitní černozemí, kterou je středohoří pokryto. Vizuálně vás granátka moc neuchvátí, protože samotné červené kamínky ani neuvidíte, ovšem dozvíte se tolik zajímavých informací, že se hned musíte vydat do muzea českého granátu v Třebenicích, abyste se pokochali. Nebo si jich pár natěžit v nedalekém potůčku…

Zatímco projíždíme malebnou kopcovitou krajinou, dostáváme se do další lokality: na nové vinice vinařství Johann W kolem Třebívlic. Možná to málokdo ví, ale pěstování vína má v této oblasti velmi dlouhou tradici. Johann W má nyní 5 vinic a o celkové rozloze zhruba 40 hektarů a pěstuje se 70 % bílého a zbytek červeného.

Mitsu Offroad Safari_10 Mitsu Offroad Safari_25 Mitsu L200 2 

Výlet může pokračovat několika způsoby – buď si dát sklenku přímo u opraveného židovského hřbitova mezi hlavami vinné révy (a třeba si zde opéct buřty), nebo se vydat do vinařství a tam se najíst a prozkoumat sklepy. Lahvinku si určitě odvezete, protože víno je znamenité!

Během odpolední části programu se dozvídáme víc o lidové architektuře a třeba i o tom, jak jsou cizinci uneseni věci, která je pro nás běžná: červených střech, které byste třeba ve Velké Británii hledali jen těžko. Zastavujeme v Želkovicích, kde je kromě románské rotundy i další zajímavost, pro někoho opět možná zcela samozřejmá: obchody s místními produkty. Chápu, že ze všech těch dobrých moštů, ovoce, zeleniny, sýrů, uzenin a nejrůznějších dobrůtek musí cizincům téct sliny, protože i my odcházíme s plnými taškami a v autě si hned vychutnáváme čerstvé a hlavně místní pochutiny. Martin opět mluví – což je ostatně jeho celodenní zábava – a my pokračujeme dál.

České středohoří má rozlohu 1266 km² a na délku měří 70 km. Je zde kolem 50 vrcholů a troufám si říct, že téměř každý stojí za zdolání. My zastavujeme u solitérní borovice a skrz podzimní mlhu sledujeme siluety Brníku, Srdova a Oblíku kousek od hory Raná, známé zejména díky hojnému výskytu paraglidistů. Dnes se na kopec nevydáme, ale příště určitě, protože výhledy jsou v Českém středohoří jedinečné. Doporučit můžeme třeba zdejší královnu Milešovku, ale i menší vrchy (Ostrý, Lipská hora, Koštálov a další) vás určitě potěší a překvapí svou rozmanitostí. A to zejména, pokud máte rádi nádech tajemna, protože na mnohých kopcích stojí zříceniny středověkých hradů. Ostatně ten nejvýraznější uvidíte už při příjezdu směrem od jihu, od řeky Ohře – romantický Hazmburk je díky dvěma výrazným věžím nepřehlédnutelný.

Mitsu Offroad Safari_33 Mitsu Offroad Safari_70 Mitsu L200_14 Mitsu L200_24 Mitsu Offroad Safari_20 Mitsu Offroad Safari_15

Mitsubishi L200 s terénními pneumatikami nakonec ještě zkoušíme v písku, abychom mohli zodpovědně prohlásit, že je stále pořádným náčiním, které se terénu nelekne (zejména s off-road pneumatikami) a přitom hýčká posádku dnes nutným komfortem a možnostmi konektivity. Jeden místní zemědělec na čerpací stanici se rovnou ptá, za kolik je, že chce nahradit svůj stárnoucí pick-up a futuristická přední část vozu se mu hodně zamlouvá.

Výlet končí už odpoledne, ale prakticky je pouze návnadou na další společně strávený čas – už teď víme, že se k Offroadsafari určitě vrátíme, protože jsme se dozvěděli mnohé a chceme vědět ještě víc. Motto společnosti skutečně platí – tohle je poznávací turistika úplně jinak.

Více informací najdete zde.

Za poskytnutí pořádného náčiní děkujeme Mitsubishi.

 


Classic Blog

Classic Blog přináší kompetentní a fascinující příběhy nejen z automobilové historie, které podává moderní formou s využitím posledních trendů a technologií. Obsahově těží z autorské práce skupiny nadšenců, která neúnavně zpracovává příběhy klasických aut a jejich majitelů, avšak Classic Blog má mnohem širší přesah, neboť se věnuje také motocyklům, letadlům, lodím i dalším historickým strojům, které jsou objektem naší vášně pro vše, co má duši a je stále v pohybu.

Obchodní podmínky

Classic Blog je primárně obsahový web s akcentem na kvalitu. Připomínáme, že veškerý autentický obsah podléhá autorskému zákonu a je zakázáno ho šířit, případně tak lze učinit pouze se souhlasem majitelů. Classic Blog je určen především bonitní a inteligentní cílové skupině, což ho logicky znevýhodňuje v případném porovnávání návštěvnosti s mainstreamovými médii. Nemáme ambici s nimi soutěžit. I jeho financování jsme pojali jinak, než je hlavní proud – formou celoročního partnerství. Věříme, že tento model zajistí Classic Blogu dostatek financí pro jeho chod a hlavně pro další obsahové zlepšování. Pokud máte zájem se zviditelnit v souvislosti s tímto projektem, budeme rádi za kontakt na info@classicblog.cz

 

Kontakt

Provozovatelem webu www.classicblog.cz je společnost JB Praha, s.r.o
Nad úvozy 304, CZ-252 25 Zbuzany
IČ: 25104292, DIČ: CZ25104292

BANKOVNÍ SPOJENÍ:
FIO Banka, č.ú. 2600482997/2010

mobil: +420 777 654 354
email: info@classicblog.cz

Společnost je zapsána v OR vedeným u Městského soudu v Praze, oddíl C, vložka 49962, datum zápisu 5. února 1997.