Scéna, Novinky / 16. února 2016

Text: František Vahala, Foto: Steering Media

Nejoblíbenější klasické auto v Německu? Brouk!

Během tiskové konference, pořádané u příležitosti chystaného veletrhu Retro Classics ve Stuttgartu, jsme zjistili zajímavá čísla týkající se veteránské scény na západ od naší země. 

Popularita klasických aut neustále roste, stejně jako jejich hodnota. Svědčí o tom například čísla Německého svazu aut. průmyslu, která dokládají, že i „obyčejné“ veterány a youngtimery rostly během minulého roku na hodnotě průměrně o 4,5 %. V Německu je v současné době evidováno více než 350 000 aut na historických značkách, přičemž mnoho dalších jezdí na běžných RZ. Celkový počet je tak velmi těžké určit, ale může dosahovat až půl milionu aut. Dvě třetiny z těch, které jezdí na „H“ značkách, jsou německé výroby. Nejoblíbenějším vozem je VW Käfer, tedy česky řečeno brouk, na druhém a třetím místě jsou mercedesy, konkrétně typy W123 a W107. Jen připomínáme, že Brouk se vyráběl od roku 1938 až do roku 2003 a vzniklo přes 21,5 milionu kusů… Některé značky už si důležitost své historie uvědomily, a proto zakládají specializované centra věnující se právě klasickým autům a youngtimerům – příkladem je Mercedes, Porsche, BMW a další. Dokonce i domácí Škoda Auto má program Classic, který vydává certifikáty původnosti vozů, pomáhá s renovacemi a s flotilou veteránů objíždí vybrané soutěže. Letos můžete celkem osm aut z muzea vidět už na konci dubna při naší soutěži 7 Castles Trial.

V České republice je na zelených veteránských značkách přihlášeno zhruba 20 000 automobilů, přičemž toto číslo neustále roste. Vznikají nové kluby, pořádá se stále více soutěží a celkový trend naznačuje, že klasická auta a youngtimery čeká zářná budoucnost.


Classic Blog

Classic Blog přináší kompetentní a fascinující příběhy nejen z automobilové historie, které podává moderní formou s využitím posledních trendů a technologií. Obsahově těží z autorské práce skupiny nadšenců, která neúnavně zpracovává příběhy klasických aut a jejich majitelů, avšak Classic Blog má mnohem širší přesah, neboť se věnuje také motocyklům, letadlům, lodím i dalším historickým strojům, které jsou objektem naší vášně pro vše, co má duši a je stále v pohybu.

Obchodní podmínky

Classic Blog je primárně obsahový web s akcentem na kvalitu. Připomínáme, že veškerý autentický obsah podléhá autorskému zákonu a je zakázáno ho šířit, případně tak lze učinit pouze se souhlasem majitelů. Classic Blog je určen především bonitní a inteligentní cílové skupině, což ho logicky znevýhodňuje v případném porovnávání návštěvnosti s mainstreamovými médii. Nemáme ambici s nimi soutěžit. I jeho financování jsme pojali jinak, než je hlavní proud – formou celoročního partnerství. Věříme, že tento model zajistí Classic Blogu dostatek financí pro jeho chod a hlavně pro další obsahové zlepšování. Pokud máte zájem se zviditelnit v souvislosti s tímto projektem, budeme rádi za kontakt na info@classicblog.cz

 

Kontakt

Provozovatelem webu www.classicblog.cz je společnost JB Praha, s.r.o
Nad úvozy 304, CZ-252 25 Zbuzany
IČ: 25104292, DIČ: CZ25104292

BANKOVNÍ SPOJENÍ:
FIO Banka, č.ú. 2600482997/2010

mobil: +420 777 654 354
email: info@classicblog.cz

Společnost je zapsána v OR vedeným u Městského soudu v Praze, oddíl C, vložka 49962, datum zápisu 5. února 1997.