václav zapadlík
Akce a výstavy, Scéna / 7. dubna 2016

Text: František Vahala, Foto: Ondřej Kroutil

Václav Zapadlík v Mánesu: to musíte vidět!

V pondělí 4. dubna proběhla v Mánesu vernisáž výstavy mistra Václava Zapadlíka, který je naším předním umělcem v oblasti kresby a malby historických automobilů.

Výstava konečně začala! Jelikož Classic Blog je mediálním partnerem, přinášíme vám několik postřehů ze slavnostního zahájení.

Upřímně řečeno: víc takových akcí! V pondělí se v Mánesu sešlo několik set lidí, přičemž nechyběli zástupci všech zásadních médií a lidé, kteří ve scéně klasických aut u nás něco znamenají. Já byl na místě už od jedné hodiny po obědě a měl to štěstí, že další tři hodiny strávil po boku samotného pana Zapadlíka. Byly to okamžiky k nezaplacení.

Mistr je už sice stářím trochu znaven, ale jeho pověstný humor a nadhled mu nechybí. Mluvili jsme o všem možném, vyprávěl mi o svých přátelích z Francie, Velké Británie, ale i USA a Kanady. O sběratelích aut, kterým v jejich garážích či domech visí originály obrazů, které mistr v průběhu času vytvořil. Dozvěděl jsem se také, že jeden jeho fanoušek v Sascatchewanu po něm pojmenoval své muzeum obsahující obrazy a doplňky zvané obecně automobilia. Byly to pro mě velmi šťastné chvíle, protože ne často se zadaří si s osobností takového formátu pohovořit soukromě, navíc při krásném jarním dni na břehu Vltavy v centru Prahy.

Samotná vernisáž byla výborně zorganizována a v rámci dražby, která se konala v podvečer, bylo vydraženo několik originálů mistrových obrazů a pár dalších věcí. Část výdělku šla na charitu, zbytek bude použit na zaplacení samotné výstavy.

Akci, která končí 28. dubna, by neměl vynechat nikdo, koho precizní práce mistra Zapadlíka oslovuje. Vystaveno je víc než 100 reprintů slavných děl, ale návštěvníci mohou obdivovat i pět historických automobilů, které mají s prací mistra souvislost. Zmíním zejména nádherný velký Wikov 70 Cabriolet s řadovým osmiválcem či Sima Standard, kterým mistr navrhoval karoserie. Nechybí ani jeho osobní vůz, Walter Junior.

Praktické informace:

Místo konání: Výstavní galerie Mánes, Praha

Termín výstavy: 2. až 28. dubna 2016

Otevírací doba: denně 10:00 h až 20:00 h

Vstupné: plné 100 Kč, snížené 70 Kč

Václav Zapadlík je mistr světového formátu. Chtěl bych osobně poděkovat panu Karlu Mrázovi, který za celou vizí a nápadem uskutečnění výstavy stojí. Lidé jako mistr Zapadlík jsou pro naši scénu důležití a je zcela správné, pokud se jim dostane důstojného uznání a pocty. Výstava v reprezentativních prostorách pražského Mánesu je přesně takovou událostí, které hýbou naší scénou a já jsem rád, že jsme mohli být při tom. Je to část mozaiky, která pomůže tomu, aby byl mistr uznaný ve své rodné zemi stejně jako ve světě, kde je jeho jméno známé i mimo odborné kruhy.


Classic Blog

Classic Blog přináší kompetentní a fascinující příběhy nejen z automobilové historie, které podává moderní formou s využitím posledních trendů a technologií. Obsahově těží z autorské práce skupiny nadšenců, která neúnavně zpracovává příběhy klasických aut a jejich majitelů, avšak Classic Blog má mnohem širší přesah, neboť se věnuje také motocyklům, letadlům, lodím i dalším historickým strojům, které jsou objektem naší vášně pro vše, co má duši a je stále v pohybu.

Obchodní podmínky

Classic Blog je primárně obsahový web s akcentem na kvalitu. Připomínáme, že veškerý autentický obsah podléhá autorskému zákonu a je zakázáno ho šířit, případně tak lze učinit pouze se souhlasem majitelů. Classic Blog je určen především bonitní a inteligentní cílové skupině, což ho logicky znevýhodňuje v případném porovnávání návštěvnosti s mainstreamovými médii. Nemáme ambici s nimi soutěžit. I jeho financování jsme pojali jinak, než je hlavní proud – formou celoročního partnerství. Věříme, že tento model zajistí Classic Blogu dostatek financí pro jeho chod a hlavně pro další obsahové zlepšování. Pokud máte zájem se zviditelnit v souvislosti s tímto projektem, budeme rádi za kontakt na info@classicblog.cz

 

Kontakt

Provozovatelem webu www.classicblog.cz je společnost JB Praha, s.r.o
Nad úvozy 304, CZ-252 25 Zbuzany
IČ: 25104292, DIČ: CZ25104292

BANKOVNÍ SPOJENÍ:
FIO Banka, č.ú. 2600482997/2010

mobil: +420 777 654 354
email: info@classicblog.cz

Společnost je zapsána v OR vedeným u Městského soudu v Praze, oddíl C, vložka 49962, datum zápisu 5. února 1997.