Lodě, V pohybu / 13. ledna 2017

Text: František Vahala, Lexus, foto: Lexus

Lexus: dva osmiválce proti vodnímu živlu

Lexus na ostrově Di Lido v zátoce Biscayne u Miami na Floridě předvedl koncept luxusní jachty, kterou chce vstoupit do nové oblasti životního stylu a trávení volného času. Vypadá úchvatně – Futuristicky, ale čistě a elegantně. 

 

Stručné zadání pro vývojové centrum designu Lexus v Toyota City: sportovní otevřená jachta pro šest až osm osob, poháněná dvěma motory Lexus V8. Ke všemu musí samozřejmě vynikat propracovaným stylem a skvělou ovladatelností.

Koncept byl hotový v létě roku 2015. „Tento koncept plavidla Lexus Sport Yacht nám umožnil zkoumat, jak by se designový jazyk Lexus mohl uplatnit i v produktu pro námořnictví,“ uvedl Jošihiro Sawa, výkonný viceprezident společnosti Lexus International, a doplnil: „Pro vývojové centrum designu Lexus se jednalo o nesmírně atraktivní projekt. Získané zkušenosti jsou pro nás neocenitelné, neboť podněcují kreativní energii a posouvají naši představivost i za hranice světa automobilů, který dobře známe.“

Vybraný návrh v průběhu roku 2015 procházel dalšími úpravami společně s tím, jak divize Toyota Marine připravovala konstrukci a palubní námořní systémy. Koncept Lexus Sport Yacht odhalený v Miami je jednorázovým zakázkovým projektem bez ambicí na sériovou výrobu.

Divize Toyota Marine se rozhodla výrobu tohoto jediného kusu svěřit skupině Marquis-Carver Yacht Group společnosti Pulaski z amerického Wisconsinu, opírající se o vlastní konstrukční zázemí, výrobní možnosti a zkušenosti s velkými ručně sestavovanými konstrukcemi z kompozitních materiálů.

Jedinečná záležitost, sériová výroba nebude. Ale to neznamená, že bychom se nechtěli nalodit. Právě naopak, moc by nás zajímal zvuk při plném tahu…

Vlastnosti

Studie Lexus Sport Yacht je ztvárněna tak, aby horní paluba i vnější část trupu hladce navazovala na vnitřní konstrukci. Obě tyto části přitom tvoří jediný masivní ručně usazovaný kompozit složený z dvousložkové polyuretanové a epoxidové hmoty, vyztužený ručně pokládanými tkanými uhlíkovými vlákny. Výsledný kompozitní materiál nese označení CFRP (plast vyztužený uhlíkovými vlákny). CFRP představuje technologii využívanou při konstrukci závodních vozů a supersportů (jako např. Lexus LFA), vysoce výkonných letadel, závodních lyží a jízdních kol nebo špičkových závodních plachetnic.

Jedinečná konstrukce konceptu Lexus Sport Yacht z materiálu CFRP v porovnání s klasickou konstrukcí z plastu vyztuženého skelnými vlákny (FRP) ušetřila bezmála 1 000 kilogramů hmotnosti. Konstrukce trupu pod hladinou vody je stupňovitá kvůli snížení odporových sil a vyváženému ovládání za vysokých rychlostí.

Motory

Koncept je poháněn dvojicí benzínových motorů 5,0 litru V8, původem z vysoce výkonné jednotky 2UR-GSE určené pro kupé Lexus RC F, sportovní sedan GS F a nový cestovní vůz LC 500. Každý z motorů nabídne výkon přes 440 koní/328 kW. Jachta tak prostřednictvím hydraulicky řízených stacionárních/závěsných jednotek na zádi dosahuje rychlosti až 79 km/h (43 uzlů). Zajíždění do doku usnadňuje příďový příčný pohon ovládaný pomocí joysticku.

Lexus yacht 2017_5

Přední kabina cestujících láká luxusní kůží v kvalitě Lexus, včetně ozdobných dekorů ze dřeva a skla. Pohodlné prostředí pro pobyt v naprostém soukromí zaručuje výška ke stání, pohovka k usazení šesti osob se stolem a klimatizace. V kuchyňce najdeme sporák se dvěma hořáky, dřez a chladničku zabudovanou pod pracovní deskou. Součástí krásně zpracované toalety je i sprcha.

Integrovaný audio-video zábavní systém, navržený italským studiem Videoworks, nabízí plnou konektivitu prostřednictvím 4G Wi-Fi a WAN. Ozvučení zajišťují reproduktory Revolution Acoustics, zabudované do stropního panelu, spolupracující s digitálním zesilovačem Mark Levinson® Reference.

Technická specifikace – předběžné údaje

 

Celková délka: 12,7 m

Největší šířka lodi: 3,86 m

Užitečné zatížení: 8 osob

Výkon, celkem: 885 k / 660 kW

Maximální rychlost: 43 uzlů

 

Náš názor? Je to skutečně krásná jachta! Už je na čase opustit souš a vrhnout se do dalších světů, které čekají na objevování…


Classic Blog

Classic Blog přináší kompetentní a fascinující příběhy nejen z automobilové historie, které podává moderní formou s využitím posledních trendů a technologií. Obsahově těží z autorské práce skupiny nadšenců, která neúnavně zpracovává příběhy klasických aut a jejich majitelů, avšak Classic Blog má mnohem širší přesah, neboť se věnuje také motocyklům, letadlům, lodím i dalším historickým strojům, které jsou objektem naší vášně pro vše, co má duši a je stále v pohybu.

Obchodní podmínky

Classic Blog je primárně obsahový web s akcentem na kvalitu. Připomínáme, že veškerý autentický obsah podléhá autorskému zákonu a je zakázáno ho šířit, případně tak lze učinit pouze se souhlasem majitelů. Classic Blog je určen především bonitní a inteligentní cílové skupině, což ho logicky znevýhodňuje v případném porovnávání návštěvnosti s mainstreamovými médii. Nemáme ambici s nimi soutěžit. I jeho financování jsme pojali jinak, než je hlavní proud – formou celoročního partnerství. Věříme, že tento model zajistí Classic Blogu dostatek financí pro jeho chod a hlavně pro další obsahové zlepšování. Pokud máte zájem se zviditelnit v souvislosti s tímto projektem, budeme rádi za kontakt na info@classicblog.cz

 

Kontakt

Provozovatelem webu www.classicblog.cz je společnost JB Praha, s.r.o
Nad úvozy 304, CZ-252 25 Zbuzany
IČ: 25104292, DIČ: CZ25104292

BANKOVNÍ SPOJENÍ:
FIO Banka, č.ú. 2600482997/2010

mobil: +420 777 654 354
email: info@classicblog.cz

Společnost je zapsána v OR vedeným u Městského soudu v Praze, oddíl C, vložka 49962, datum zápisu 5. února 1997.