Scéna, Akce a výstavy / 9. února 2016

TEXT: Jan Blažek, FOTO: Citroën

Citroën Méhari na Rétromobile 2016

Citroën na výstavě Rétromobile, která se konala od 3. do 7. února 2016 v Paříži, vzdává hold modelu Méhari.  Tento nejopovážlivější Citroën byl představen v květnu 1968, kdy převrátil dosavadní zažité principy kabrioletů, neboť přišel s plastovou karoserií, pop-artovými barvami a očividně dobrosrdečnou povahou. Značka po téměř 48 letech tento jedinečný charakter oživuje ve voze E-Méhari, což je 100 % elektrický pokračovatel původního vozu, který se zde poprvé představuje veřejnosti. Návštěvníci výstavy tak mají možnost vyzkoušet si skutečný „návrat do budoucnosti“!

 

Květen 1968… v době, kdy jedna celá generace stavěla barikády z dlažebních kostek a bojovala za více svobody, přišel Citroën s modelem vozu určeným pro volný čas, který předešel svou dobu. Tento atypický kabriolet postavený na platformě vozu Dyane 6 vypadal na tehdejších silnicích téměř jako UFO. Důvodem byl jeho obdivuhodný vzhled, čerstvý, bez jakýchkoliv zábran a okázalosti, který naprosto převrátil principy tradičních kabrioletů.

Citroën Méhari se stal symbolem svobodomyslnosti a bezstarostného životního stylu. A také populární filmařskou rekvizitou.

Citroën Méhari byl multifunkční, praktický a úsporný a díky své důmyslné karoserii z plastu ABS se ukázal jako ideální společník pro cesty k moři. Díky této karoserii byl vůz jednak velmi lehký (525 kg), jednak nepodléhal korozi a bylo možné ho celý umýt proudem vody z hadice. Byl v mnohém úplně nový a jeho velkorysá modularita a pop-artové barvy mu současně dodávaly velkou přívětivost a optimismus. Tento malý Citroën se okamžitě setkal s obrovským úspěchem.

Z Citroënu Méhari, který byl symbolem svobody a přirozeného a bezstarostného životního stylu, se rychle stal společenský fenomén. Udělal velkou kariéru u filmu (zejména šlo o oblíbenou sérii „četnických“ filmů s Louis de Funèsem) i v dálkových soutěžích po celém světě (rallye Lutych–Dakar–Lutych v roce 1969, rallye Paříž–Kábul–Paříž v roce 1970 atd.). Stal se z něj dokonce věrný partner francouzské armády a policie.

Vozů Citroën Méhari bylo během téměř 20 let do roku 1987 vyrobeno 145 000 kusů.

Téměř 30 let po skončení této ságy, která hrála v historii značky Citroën důležitou roli, značka dnes tento obdivuhodný duch, jeho základním rysem byla pohoda, oživuje a uvádí jeho pokračovatele, vůz E-Méhari. Ten přebírá od svého předchůdce veškeré základy (neokázalý 4místný flexibilní kabriolet, plastová karoserie a plně omyvatelný interiér, světlé živé barvy atd.) a přidává k nim moderní prvky: 100% elektrický pohon (baterie LMP, kterou vyvinula skupina Bolloré), jenž je plně v souladu s duchem a účelem modelu. Vůz E-Méhari bude uveden na trh na jaře, ale návštěvníci výstavy Rétromobile 2016 (3.–7. 2. 2016 na pařížském výstavišti Expo Porte de Versailles) si ho mohli prohlédnout v předpremiéře spolu s původním Citroënem Méhari. Jde o jedinečnou možnost zažít „návrat do budoucnosti“!

Na stánku značky Citroën byly díky účasti klubů nadšených sběratelů značky k vidění i historické vozy, z nichž se staly legendy, zejména symbol 30. let model C6, legendární předválečný model Traction Avant, dodávka 2 CV, která letos oslaví 65 let, a zásadní model 70. let Citroën CX.

 
 

Classic Blog

Classic Blog přináší kompetentní a fascinující příběhy nejen z automobilové historie, které podává moderní formou s využitím posledních trendů a technologií. Obsahově těží z autorské práce skupiny nadšenců, která neúnavně zpracovává příběhy klasických aut a jejich majitelů, avšak Classic Blog má mnohem širší přesah, neboť se věnuje také motocyklům, letadlům, lodím i dalším historickým strojům, které jsou objektem naší vášně pro vše, co má duši a je stále v pohybu.

Obchodní podmínky

Classic Blog je primárně obsahový web s akcentem na kvalitu. Připomínáme, že veškerý autentický obsah podléhá autorskému zákonu a je zakázáno ho šířit, případně tak lze učinit pouze se souhlasem majitelů. Classic Blog je určen především bonitní a inteligentní cílové skupině, což ho logicky znevýhodňuje v případném porovnávání návštěvnosti s mainstreamovými médii. Nemáme ambici s nimi soutěžit. I jeho financování jsme pojali jinak, než je hlavní proud – formou celoročního partnerství. Věříme, že tento model zajistí Classic Blogu dostatek financí pro jeho chod a hlavně pro další obsahové zlepšování. Pokud máte zájem se zviditelnit v souvislosti s tímto projektem, budeme rádi za kontakt na info@classicblog.cz

 

Kontakt

Provozovatelem webu www.classicblog.cz je společnost JB Praha, s.r.o
Nad úvozy 304, CZ-252 25 Zbuzany
IČ: 25104292, DIČ: CZ25104292

BANKOVNÍ SPOJENÍ:
FIO Banka, č.ú. 2600482997/2010

mobil: +420 777 654 354
email: info@classicblog.cz

Společnost je zapsána v OR vedeným u Městského soudu v Praze, oddíl C, vložka 49962, datum zápisu 5. února 1997.