Novinky, Scéna / 31. října 2018

Text: František Vahala, Foto: Ondřej Kroutil

Číslo tři žije! Octane v ČR

Jelikož Classicblog.cz je pro nás (tedy zejména mě a Ondřeje Kroutila) zábavou, kterou děláme ve volném čase a bez nároku na honorář, není tu takový traffic, jaký bychom si představovali. Nemáme tu reklamy, neházíme sem „spamy“ každý den. Naopak se snažíme, aby to, co zveřejníme, bylo exkluzivní, zajímavé, dávalo to smysl a vyjadřovalo naše názory na věci, které milujeme. A co děláme mezitím? No třeba nesehnatelný Octane…  🙄 

 

Octane_3_CZ_2

Situace ohledně vydávání tématických a víceméně dost úzce zaměřených časopisů v ČR není zdaleka jednoduchá. Trh ovládají velcí hráči, chrlící nejrůznější periodika různých kvalit. Mají výhodu mnoha titulů ve vydavatelství, takže zpravidla různé publicistické, ženské a hobby časopisy v pohodě uživí i motoristické, jež jsou jakýmsi doplňkem. Smutné, ale je to tak. Pak jsou tu ti malí, kteří se snaží prosadit tak, jak umí. Určitě to není žádná procházka rozkvetlým sadem a často za to mohou i sami vydavatelé a jejich bordel či nesplněné sliby.

My jsme (opět mluvím za sebe a OK) se trochu naivně rozhodli, že zkusíme zresuscitovat českou verzi magazínu EVO a hlavně Octane, který byl pro nás vždy vzorem toho, jak dělat časopis o klasických a sportovních autech. No rychle jsme vystřízlivěli a ačkoliv samotná spolupráce s vydavatelem byla a je po stránce lidské fajn, po stránce termínů/financí/image a dalších věcí je to slušný chaos.

Nebudu tu řešit všechny anabáze, kterými jsme si za poslední rok a půl prošli, ale realita je v současnosti následující:

  • vytvořili jsme EVO 48 a EVO 49
  • pomohli jsme vzniknout několika speciálům (Mitsubishi, Jaguar atd.)
  • před pěti měsíci jsme dokončili naše vrcholné dílo – OCTANE číslo 3
  • přestali jsme věřit slibům
  • možná bude i EVO 50
  • co bude dál neví nikdo (ač někteří tuší)

OCTANE

Právě Octane byl pro mě osobně důvodem, proč jsem do toho šel. Základ v podobě licenčních materiálů (skvělých, protože britských, nikoliv stroze německých), doplněný o naše boží storky. Navíc časák, co má úroveň, styl i gramáž a nerozpadne se na ušmudlané listy po prvním přečtení.

Ondra Kroutil se zase nechal slyšet, že si přál časopis, ve kterém jeho fotky konečně vyniknou (tedy budou velký a neořezaný), což se mu v jiných médiích, kde se objevují, daří jen výjimečně… 

Ať už byly pohnutky naší práce jakékoliv, realitou se stalo, že jsme měli v půlce května hotovo. Společně s Ondrou a dalšími lidmi jsme dali dohromady podle mého názoru velmi kvalitní a krásný časopis, vytištěný na kvalitním lesklém papíře s pořádnou gramáží i vůní. Na české poměry celkem slušný počin, zejména pokud vezmu v úvahu, že hlavní story popisuje dva ultravzácné italské automobily, které jsme jeli provětrat až na Monzu… A celkový poměr českých materiálů je při 180 stranách více než 60 %… Jediné, co tomu chybí, je aby se dostal mezi lidi… A to už moc ovlivnit neumíme.

Octane_3_CZ_4

KDE TO SEHNAT?

Zpočátku to vypadalo idylicky, práce snů, říkáte si. Jenže to tak není, protože ačkoliv Octane vznikl a je vytištěný a dokonce i v distribuci, na přední místa v trafikách se samozřejmě nedostane – a to kvůli tomu, že od posledního (číslo 2) odteklo v řekách už hodně vody a trafikanti nechctějí mít drahé tituly (stojí 149 Kč) s nejasnou periodicitou na místech, kde se jim může otočit víc časáků, co vycházejí pravidelně (tedy tak, jak to má být). 

Ačkoliv prý existuje seznam cca 900 prodejních míst, kde se Octane dá koupit, já ho reálně zatím nikde neviděl (i přes posedlost na každé pumpě prohlížet nabídku časáků o autech). Prý je dobré zkusit velké sítě trafiky (Geco, Relay atd.) nebo čerpací stanice Benzina či Moll. Úmyslně sem nebudu dávat kontakt na vydavatele ani nikoho dalšího, kdo by s tím mohl pomoct. Ostatně Google má každý… Prý vznikne přesný seznam míst, pak ho sem rád přidám, ale zatím to bohužel z mnoha důvodů tak není. 

6I6A2642

Mají ho třeba v Itálii…

Trpělivost prý přináší růže.

Maybe yes, maybe no, každopádně v tomto případě je to úplně k ničemu. A mě už dávno došla. Protože pokud máme ještě soudnost a odhad, vznikne maximálně jeden další Octane. Co bude pak víme asi docela přesně, ale zatím to tu řešit nebudeme, protože to není účelem tohoto článku. 

Jako všechno, i časopis potřebuje peníze. Třeba i na to, aby se pořádně vyrobil. Toho jsme věřím schopni. Ale… Zadarmo to prostě nejde, protože musíme živit nejen sebe, ale i spoustu pístů kolem… Kéž by to šlo!

Jeho smyslem je upozornit vás na to, co děláme a kde se pohybujeme. Pokud na Octane, jakožto vzácný druh jedinečného čtiva, narazíte, doufáme, že se vám bude líbit minimálně tak, jako nás. Bavilo nás to…

Octane_3_CZ_6

A jsou tam i lodičky, protože ty my máme také rádi! 

 

 


Classic Blog

Classic Blog přináší kompetentní a fascinující příběhy nejen z automobilové historie, které podává moderní formou s využitím posledních trendů a technologií. Obsahově těží z autorské práce skupiny nadšenců, která neúnavně zpracovává příběhy klasických aut a jejich majitelů, avšak Classic Blog má mnohem širší přesah, neboť se věnuje také motocyklům, letadlům, lodím i dalším historickým strojům, které jsou objektem naší vášně pro vše, co má duši a je stále v pohybu.

Obchodní podmínky

Classic Blog je primárně obsahový web s akcentem na kvalitu. Připomínáme, že veškerý autentický obsah podléhá autorskému zákonu a je zakázáno ho šířit, případně tak lze učinit pouze se souhlasem majitelů. Classic Blog je určen především bonitní a inteligentní cílové skupině, což ho logicky znevýhodňuje v případném porovnávání návštěvnosti s mainstreamovými médii. Nemáme ambici s nimi soutěžit. I jeho financování jsme pojali jinak, než je hlavní proud – formou celoročního partnerství. Věříme, že tento model zajistí Classic Blogu dostatek financí pro jeho chod a hlavně pro další obsahové zlepšování. Pokud máte zájem se zviditelnit v souvislosti s tímto projektem, budeme rádi za kontakt na info@classicblog.cz

 

Kontakt

Provozovatelem webu www.classicblog.cz je společnost JB Praha, s.r.o
Nad úvozy 304, CZ-252 25 Zbuzany
IČ: 25104292, DIČ: CZ25104292

BANKOVNÍ SPOJENÍ:
FIO Banka, č.ú. 2600482997/2010

mobil: +420 777 654 354
email: info@classicblog.cz

Společnost je zapsána v OR vedeným u Městského soudu v Praze, oddíl C, vložka 49962, datum zápisu 5. února 1997.