Scéna, Závody / 2. srpna 2016

Text: František Vahala, Foto: OK, PB for Classicrallye, Tommi Slach

Carlsbad Classic 2016: pravda o setinové rallye

Už je to více než 14 dní, co jsme společně s Honzou Blažkem a Martinem Laciakem uskutečnili setinovou rallye Carlsbad Classic 2016. Tak bychom si ji mohli připomenout… Ale víte co, já se osobně moc neumím vracet zpátky. Něco se udá, v tu chvíli tím žiju, ale pak už se zase soustředím na něco dalšího, co se teprve formuje a přichází. Ale Carlsbad Classic má v mém životě výjimečné postavení a i proto se k němu rád vrátím i na následujících řádcích…

 

Pěkně od začátku

Celý nápad na Carlsbad Classic má své kořeny už v roce 2012, kdy jsem poprvé vyrazil do hotelu Savoy Westend. Tehdy jsem se přijel podívat na tamní karlovarskou veteránskou soutěž s cílem jí trochu proměnit. Nakonec to vůbec nevyšlo – organizátor měl úplně jiné představy a nám došlo, že bychom se zapletli někam, kde jsme být nechtěli. Až později se ukázalo, že to bylo jedno z několika důležitých rozhodnutí, díky kterým celý Carlsbad Classic vznikl ve své jedinečné svobodné podobě…

Carlsbad Classic 2016_21

Jelikož tehdy komunikace s místními veteránisty selhala a naší trojici (zleva: FV, ML, JB) něco společného táhlo vpřed, dohodli jsme se, že vytvoříme vlastní rallye – bez tehdejších funkcionářů, klubů a podobně, zkrátka na základě vlastních (nemalých) zkušeností. Bez pojídání sušenek, bez couvání na fošny, bez dějepisných kvízů. S jasným zaměřením na řidiče a spolujezdce, na jízdu v klasickém autě, řidičské zážitky, souhru posádky, na principy, na kterých funguje Mille Miglia, Silvretta Classic nebo Ennstal Classic. Koncept byl jasně rozmyšlený – to hlavní se bude odehrávat na trase, při průjezdech jednotlivými testy přesnosti, v etapách, které soutěžící zavedou na krásná místa. A pořád se musí jezdit! Bude to rallye, jak má být, ale nebude chybět ani osobní a společenský rozměr. Což znamená jediné – součástí setinové rallye musí být pořádný mejdan!

Carlsbad Classic 2016_volant

Premiéra

V červenci roku 2013 se nám to podařilo. Tehdy jsme ještě já i Honza Blažek pracovali pro nejmenované vydavatelství a společně tvořili (mimo jiné) časopis ams Classic, který byl mojí plnohodnotnou vstupenkou do scény klasických automobilů a který jsem miloval. Honza ho vymyslel, já ho během let rozvinul. Leč nebylo mu přáno – ředitel celé vydavatelství přivedl jemně řečeno do finančních problémů, Honza byl odejit a já odešel sám. Ještě že jsme mezitím stihli ve vší počestnosti a loajalitě vytvořit první Carlsbad Classic! Byl to punk, totální, plný přehmatů, hledání sebe sama, v neskutečném chaosu s chybami a tak snadnými testy, že bych se dnes za ně styděl. Ale byl to začátek, na kterém jsme mohli stavět…

Vývoj v čase

Po úspěšné premiéře bylo jasné, že budeme pokračovat. Naše trojice už měla plány, vylepšovalo se, ladilo, tak, aby druhý ročník překonal ten první. Sice jsme si nasadili vysokou laťku, ale soudě dle reakcí se to podařilo. Následoval rok 2015 i třetí ročník Carlsbad Classic a my si mezitím vymysleli, že si budeme říkat Classic Rallye. Stále složitější a snad i zábavnější. A my už byli mnohem zkušenější.

Carlsbad Classic 2016_92

Zlom

Letošní ročník byl pro mě osobně zlomový. Věřím, že jsme měli nejhezčí auta na startu (koneckonců bylo jich i nejvíc za celou dobu), vím, že páteční party byla zatím nejnoblesnější, ale co se týče samotného závodu, tak dobrý pocit z toho nemám. I proto, že v pátek i v sobotu došlo k chybám, za které mám částečnou a někdy i úplnou zodpovědnost, tak to celé změním. Jo, upřímně řečeno jsem s tím chtěl praštit a vykašlat se na nějaké organizování – vždyť já raději sedím za volantem a jezdím! Ale přešlo mě to a budu to dělat dál. Proč? 

Protože lidi

Během let, co děláme Carlsbad Classic, jsem potkal mnoho různých osobností, jejichž životy propojila právě naše setinová rallye. Možná by se jinde nepotkali, ale při Carlsbad Classic se tak stalo. Vytvořily se skupiny přátel, vznikla ohromná parta lidí, kteří sdílí společné zážitky. Nejen se svými klasickými auty, ale i z běžného života. Nechovají se snobsky, jsou otevření, normální, přátelští. A takových je na Carlsbad Classic většina. Rád říkám, že to je nechtěný a o to příjemnější efekt Carlsbad Classic 2016: setkávání se, connecting people z různých sfér, kteří si užívají společný čas. Vypnou od svých byznysů, uvolní se, dostanou program a naplno prožívají každý okamžik. To je odměna! 

Carlsbad Classic 2016_126

Co dál? 

Nic, o letošním Carlsbad Classic už nebudu psát vůbec nic. Už jsem několik článků stvořil, nemá smysl se k tomu dál vracet. Necháme si pouze vzpomínky, protože bych se stejně upsal, než bych je ze sebe dokázal vyjádřit tak, aby pojaly vše, co jsme zažili. A stejně to ve skutečnosti vlastně nejde. Kdo to nezažil, ať se těší na další ročník – bude se konat opět v polovině července a bude jiný, než ten letošní. A to hodně, protože jsem se rozhodl změnit systém a udělat to celé mnohem větší, profesionálnější a zábavnější. Ale to zásadní stejně zůstane, protože to pořád děláme pro radost. A to je ten spirit, ten život, ten duch akce – tím se odlišujeme od ostatních.

Teď už předám vaše oči práci našich dvorních fotografů, kteří celou show zachytili: konkrétně Ondřeji Kroutilovi a Petrovi Bačovi (a Tomáši Slachovi), kteří mohou za mnou vybranou galerii fotek. Uvidíme se při South Bohemia Classic 2016 (9.-10. září), kdy se konečně projedeme s vámi! 

Anyway, kompletní výsledky Carlsbad Classic jsou tu: Classic Rallye a já jen ze srdce gratuluji Tomášovi Fialovi, který vzal BMW 3.0 CS a společně se svou maminkou Dagmar vyhráli 4. Carlsbad Classic!!! Díky vám, že ty krásné trofeje zůstaly doma! 

Je to už snad i určitá nostalgie. Myslím tím ty vzpomínky. Ale je to krásné a naplňující, živoucí! Nejen samotná soutěž, ale i všechno kolem ní. A hlavně parta lidí, která se při setinových soutěží vytvořila. Moc mě těší, že toho mohu být součástí a tvořit pro vás nezapomenutelné víkendy. I když je to někdy náročné, stojí to za to! A proto se těším na další setinové rallye, na další show, na atmosféru, kterou mají Karlovy Vary během našeho víkendu a nakonec i na tu pohodu během jedné červencové soboty několik hodin po půlnoci… 


Classic Blog

Classic Blog přináší kompetentní a fascinující příběhy nejen z automobilové historie, které podává moderní formou s využitím posledních trendů a technologií. Obsahově těží z autorské práce skupiny nadšenců, která neúnavně zpracovává příběhy klasických aut a jejich majitelů, avšak Classic Blog má mnohem širší přesah, neboť se věnuje také motocyklům, letadlům, lodím i dalším historickým strojům, které jsou objektem naší vášně pro vše, co má duši a je stále v pohybu.

Obchodní podmínky

Classic Blog je primárně obsahový web s akcentem na kvalitu. Připomínáme, že veškerý autentický obsah podléhá autorskému zákonu a je zakázáno ho šířit, případně tak lze učinit pouze se souhlasem majitelů. Classic Blog je určen především bonitní a inteligentní cílové skupině, což ho logicky znevýhodňuje v případném porovnávání návštěvnosti s mainstreamovými médii. Nemáme ambici s nimi soutěžit. I jeho financování jsme pojali jinak, než je hlavní proud – formou celoročního partnerství. Věříme, že tento model zajistí Classic Blogu dostatek financí pro jeho chod a hlavně pro další obsahové zlepšování. Pokud máte zájem se zviditelnit v souvislosti s tímto projektem, budeme rádi za kontakt na info@classicblog.cz

 

Kontakt

Provozovatelem webu www.classicblog.cz je společnost JB Praha, s.r.o
Nad úvozy 304, CZ-252 25 Zbuzany
IČ: 25104292, DIČ: CZ25104292

BANKOVNÍ SPOJENÍ:
FIO Banka, č.ú. 2600482997/2010

mobil: +420 777 654 354
email: info@classicblog.cz

Společnost je zapsána v OR vedeným u Městského soudu v Praze, oddíl C, vložka 49962, datum zápisu 5. února 1997.