Scéna / 31. května 2024

Automobilové Klenoty 2024: jak vyhrát soutěž elegance?

V sobotu 27. 4. 2024 se v areálu resortu Golf Galerie Hostivař konal již čtvrtý ročník oblíbené soutěže elegance zvaný Automobilové Klenoty. Při noblesní příležitosti jsme představili naší Alfu Romeo 1900C Pininfarina Coupé, patřící do sbírek Portu Gallery, a získali první cenu v kategorii poválečných automobilů.

Text: František Vahala, Foto: autor, Taskina, P. Šimek, Automobilové Klenoty

Největší změnou proti minulosti bylo přesunutí celé akce do prostor upraveného golfového trávníku kolem jezírka, což výrazně přispělo k vytvoření skutečně krásných kulis rozkvetlých stromů a keřů a hezkého areálu. Takto to má na concours d´elegance vypadat.

Program byl velmi pestrý – kromě desítek krásných automobilů z různých časů mohli návštěvníci obdivovat pestrá díla samotné galerie. Jde o různá díla, přirozeně rozestavená v areálu. Slavila se také automobilové výročí: konkrétně sté narozeniny automobilky Zbrojovka a devadesáté narozeniny automobilů JAWA.

V průběhu dne bylo nádherné jarní počasí, což přilákalo mnoho návštěvníků, kteří akci dodali správnou atmosféru. Během dne se areálu ukázali téměř všichni, kdo v domácí scéně klasických automobilů něco znamenají. Nejdůležitější ovšem byla odborná porota, která procházela jednotlivé exponáty a nakonec vybrala své vítěze v soutěži elegance. Doplníme, že svou představu o vítězi mohli představit i samotní návštěvníci, a to v rámci speciálního hlasování. Měli jsme velké štěstí, neboť jsme odbornou porotu u našeho exempláře potkali právě včas, abychom jim předvedli, jak v Portu Gallery zodpovědně pečujeme o automobilovou historii – naše Alfa je udržovaná plně funkční, občas se i projede a mimo jiné má i originální výfuk, což žádná další „mille nove“, kterou jsem potkal, neměla. V posledních týdnech jsme navíc nechali výfukové svody „ošopovat“, takže motorový prostor je ještě krásnější, než kdy předtím.

Co se týče výstavy, k celkovému obrázku se sluší doplnit, že v areálu bylo samozřejmě k dispozici fajn občerstvení (včetně piva z místního pivovaru Hostivar), hrála kapela Hot Wings a moderovaný program přivítal některé politiky či herce. V hlavní budově resortu taktéž probíhala aukce zhruba dvaceti automobilů a dalších doplňků, zvaných automobilia. Uměleckou prezentaci stálých vystavovatelů doplnil například i Michal Škapa nebo Jiří Macht.

Celodenní program byl zakončen zhruba kolem 15:30, kdy jsme i my s naší Alfou Romeo vyrazili do tzv. defilé před tribunami, kde byly vyhlašovány nejkrásnější automobily dne. Skutečně bylo z čeho vybírat – na jedné straně tu stály nádherné Jawy a Zetky, na straně druhé nejrůznější před- a meziválečná auta, samozřejmě sekce poválečných exponátů, kde jsme bojovali o vítězství i my, a konečně i nějaké ty závodní speciality (včetně například Maserati Monoposto).

Absolutním vítězem se zaslouženě stal František Kudela, který předvedl úchvatný Mercedes-Benz 680 S (1929). V divácké anketě dostala první cenu Hispano Suiza H6C Tulipwood (1924) s neobvyklou karoserií s hojným využitím dřeva. Cen bylo udělováno celkem šestnáct v různých kategoriích – například nejelegantnější otevřené auto vyhrálo sympatické BMW 315/1, v kategorii sportovních aut to pak byla Zbrojovka Z18 Sport, nejelegantnějším zavřeným autem byla vyhlášena jedinečná Tatra 77 pana Pavla Kasíka. Cenu prezidenta soutěže získalo krásné Porsche 356 PRE A.

O výsledcích jsme při popojíždění na červeném koberci samozřejmě ještě nic nevěděli. O to větší bylo nadšení, když jsme před tribunami dostali vedle zelené stužky také zlatou, která znamenala jediné – stali jsme vítězi v kategorii poválečných automobilů! Naše Alfa Romeo 1900C Pininfarina Coupé po loňském vítězství při The Most Classic opět dokazuje, že se pro podobné události narodila a nás těší, že její životní cesta (při které už například absolvovala i závod 1000 Miglia) je okořeněna dalším úspěchem.

A ne jen tak ledajakým – Automobilové Klenoty jsou právem považovány za nejlepší domácí soutěž elegance a letošní ročník, v mnoha ohledech posunutý na novou úroveň, dokazuje, že když je vůle, může v našich podmínkách vznikat akce světového formátu. Za Portu Gallery moc děkujeme organizátorům dne a těšíme se na další ročník!

Z letošního ročníku jsem byl vážně nadšený, a nebylo jen tím, že jsme odjížděli s cenou a stužkou na čelním skle. Automobilové Klenoty se vyvinuly a po čtyřech letech reprezentují soutěž elegance na vysoké úrovni, a to jak z hlediska exponátů, tak i zázemí pro vystavující a v neposlední řadě programu pro návštěvníky, kterých (i díky příjemnému jarnímu počasí) přišlo požehnaně. Jen tak dál, děkuji organizaci a všem, co se akce účastnili. Příští rok snad s dalším překvapivým exponátem, který pro vás aktuálně připravujeme (a je to práce jako na kostele).


Classic Blog

Classic Blog přináší kompetentní a fascinující příběhy nejen z automobilové historie, které podává moderní formou s využitím posledních trendů a technologií. Obsahově těží z autorské práce skupiny nadšenců, která neúnavně zpracovává příběhy klasických aut a jejich majitelů, avšak Classic Blog má mnohem širší přesah, neboť se věnuje také motocyklům, letadlům, lodím i dalším historickým strojům, které jsou objektem naší vášně pro vše, co má duši a je stále v pohybu.

Obchodní podmínky

Classic Blog je primárně obsahový web s akcentem na kvalitu. Připomínáme, že veškerý autentický obsah podléhá autorskému zákonu a je zakázáno ho šířit, případně tak lze učinit pouze se souhlasem majitelů. Classic Blog je určen především bonitní a inteligentní cílové skupině, což ho logicky znevýhodňuje v případném porovnávání návštěvnosti s mainstreamovými médii. Nemáme ambici s nimi soutěžit. I jeho financování jsme pojali jinak, než je hlavní proud – formou celoročního partnerství. Věříme, že tento model zajistí Classic Blogu dostatek financí pro jeho chod a hlavně pro další obsahové zlepšování. Pokud máte zájem se zviditelnit v souvislosti s tímto projektem, budeme rádi za kontakt na info@classicblog.cz

 

Kontakt

Provozovatelem webu www.classicblog.cz je společnost JB Praha, s.r.o
Nad úvozy 304, CZ-252 25 Zbuzany
IČ: 25104292, DIČ: CZ25104292

BANKOVNÍ SPOJENÍ:
FIO Banka, č.ú. 2600482997/2010

mobil: +420 777 654 354
email: info@classicblog.cz

Společnost je zapsána v OR vedeným u Městského soudu v Praze, oddíl C, vložka 49962, datum zápisu 5. února 1997.