paris veterán v centru
Scéna, Novinky / 18. června 2016

Text: František Vahala, Foto: Petr Bača

Zákaz veteránů ve městech? Nemyslím si…

Nedávno se objevila informace, že s 1. červnem v Paříži začal platit zákaz vjezdu aut starších roku 1997. Jakkoliv je tento plán pochybný a může se mi příčit, nejvíc mě zajímalo, jak to dopadlo s veterány. 

K samotnému zákazu – byl ohlášen už minulý rok, ale finalizovaný během minulého měsíce. Od 1. června zakazuje vjezd do ulic Paříže všem autům vyrobeným před rokem 1997, a to od pondělí do pátku od osmi ráno do osmi večer. Prý to pomůže životnímu prostředí…

Nevím čím, jestli mají na mysli fakt, že na vrakovišti skončí další ojetiny, které mohli klidně dál sloužit, tak se opět jedná o výmysl, který je spíš ke škodě než užitku. Nás samozřejmě tato situace zajímá, protože se dotýká i klasických aut, nebo veteránů, chcete-li.

Naštěstí mají ve Francii Fédération Française des Véhicules d’Epoque (FFVE), tedy odnož FIVA, která záležitost neprodleně začala řešit s orgány města. Nebyli jsme jediní, kdo netrpělivě čekal na výsledek.

Nakonec se to podařilo – auta starší 30 let dostala výjimku a mohou jezdit po ulicích Paříže, jak se jim zlíbí. Musejí mít Carte Grise de Collection a nikdo by je neměl otravovat. Jak to bude v případě, že do francouzské metropole zavítá s veteránem někdo z ciziny (a nebude mít jejich nálepku), to zatím jasné není, ale věřím, že to půjde.

Tento „pařížský souhlas“ je důležitým signálem dalším městům. I u nás už se totiž objevují snahy omezit stará auta ve městech, o zbytku západní Evropy nemluvě. Pokud se ale podařilo vyjednat výjimku v Paříži, věřím, že to půjde i jinde.

Pokud budou autority vymýšlet podobná omezení i u nás (jakkoliv jsou nesmyslná a životnímu prostředí pomohou jen málo nebo vůbec), ukáže se, k čemu máme Autoklub či Asociaci Veteran Car Clubů při AČR. Věřím, že pánové ze zmíněných institucí nepromarní šanci zajistit nám, kteří zachováváme technické dědictví a chceme ho užívat v pohodě, normální pohyb po městech, kam auta patří už přes sto let.

Panika veteránistů související se zákazy vjezdu do měst je dle mého názoru zbytečná. Pokud budou úředníci soudní, auta nad 30 let dostanou výjimku jako v Paříži.

S tím souvisí další dobrá zpráva.

FIVA totiž v rámci svého 50. výročí, které letos oslavuje, získala patronát od UNESCA, tedy Organizace OSN pro výchovu, vědu a kulturu. Samotné UNESCO má totiž ochranu a zachování technologií a know-how je součást svých kulturních aktivit a nyní oficiálně uznalo, že i veterány patří ke kulturnímu dědictví (jaksi novodobějšímu než je třeba gotický hrad) a proto zaslouží ochranu.

Tohle možná nevypadá jako moc, ale je. UNESCO má nezpochybnitelnou autoritu a je skvělé, že nyní bude držet ochrannou ruku i nad klasickými automobily. Takže si užívejte jízdu a nepropadejte beznaději… Situaci budeme sledovat a pokud se bude něco díl, tak s tím něco uděláme! 


Classic Blog

Classic Blog přináší kompetentní a fascinující příběhy nejen z automobilové historie, které podává moderní formou s využitím posledních trendů a technologií. Obsahově těží z autorské práce skupiny nadšenců, která neúnavně zpracovává příběhy klasických aut a jejich majitelů, avšak Classic Blog má mnohem širší přesah, neboť se věnuje také motocyklům, letadlům, lodím i dalším historickým strojům, které jsou objektem naší vášně pro vše, co má duši a je stále v pohybu.

Obchodní podmínky

Classic Blog je primárně obsahový web s akcentem na kvalitu. Připomínáme, že veškerý autentický obsah podléhá autorskému zákonu a je zakázáno ho šířit, případně tak lze učinit pouze se souhlasem majitelů. Classic Blog je určen především bonitní a inteligentní cílové skupině, což ho logicky znevýhodňuje v případném porovnávání návštěvnosti s mainstreamovými médii. Nemáme ambici s nimi soutěžit. I jeho financování jsme pojali jinak, než je hlavní proud – formou celoročního partnerství. Věříme, že tento model zajistí Classic Blogu dostatek financí pro jeho chod a hlavně pro další obsahové zlepšování. Pokud máte zájem se zviditelnit v souvislosti s tímto projektem, budeme rádi za kontakt na info@classicblog.cz

 

Kontakt

Provozovatelem webu www.classicblog.cz je společnost JB Praha, s.r.o
Nad úvozy 304, CZ-252 25 Zbuzany
IČ: 25104292, DIČ: CZ25104292

BANKOVNÍ SPOJENÍ:
FIO Banka, č.ú. 2600482997/2010

mobil: +420 777 654 354
email: info@classicblog.cz

Společnost je zapsána v OR vedeným u Městského soudu v Praze, oddíl C, vložka 49962, datum zápisu 5. února 1997.