Jozef Kabaň Škoda Muzeum
Lidé, Scéna / 23. května 2016

Text: Jan Blažek; Foto: Škoda Auto

Rozhovor: Jozef Kabaň nejen o plánech se Škoda Muzeem

Jozef Kabaň, šéfdesignér Škodovky, patří na všech akcí, kde se objeví, k nejvytíženějším lidem. Není jednoduché najít si pár minut na rozhovor s ním někde v klidu stranou. Mně se to podařilo na ženevském autosalonu a kromě jiného se naše interview logicky stočilo i na historická auta. A k mému překvapení jsme otevřeli i téma Škoda Muzea a jeho koncepce.

Jaké auto z historie mladoboleslavské značky vás skutečně inspiruje?

Osobně mám velmi rád Škodu Popular Monte Carlo už jen kvůli tomu, že je to krásné kompaktní sportovní auto s velmi charakteristickou maskou chladiče s vertikálními linkami a krytím předních světel. Monte Carlo pro mne byla jedna ze spoluinspirací, když jsme aplikovali linky do světel tak, aby maska chladiče víceméně přešla do světla. Aby vytvářela jakési řasy, které má pěkná holka.

Takže se historie opravdu promítá i do současných modelů?

Nejsem nějaký extrémní fanda historických aut, jako designér musím hlavně koukat dopředu, ale jde mi o to, abychom se snažili naší tradici pochopit. Je to totiž důležitější, než se zdá – čím více třeba pracujeme s Číňany, tak jsem si uvědomil, jakou sílu má symbolika. Hraje ve světě automobilového designu čím dál větší roli, takže jsme si definovali několik symbolických a historických detailů – například zlom v boční grafice bočního okna, a ty se snažíme dostat i do současných aut.

K jakým dalším historickým Škodovkám máte vztah?

Když jsem byl malý, měli jsme Škodu 1000 a třeba i stotřicítka je nádherným vozem. Obecně nerad přeceňuji význam auta. Auto není víc než jen auto. Jsou v životě mnohem důležitější věci, třeba rodina, ale je fakt, že když už si auto koupíte, mělo by vám dát něco více, než jen možnost přesunu z bodu A do B.

Jak na vás působí Škoda Muzeum?

Muzeum má být o tom, dát lidem šanci podívat se na to, jaká byla minulost. Škodovka má krásné exponáty, ale většinu jich máme v depozitu a i ty nejhezčí věci, pokud je nevidíte, tak jako by nebyly…

Takže? Máte nějaké plány jak to změnit?

Jsem členem muzejní rady a jsem dost aktivní v tom, aby se Škoda Muzeum dále dost rapidně změnilo. Snažíme se prosadit koncept na přestavbu muzea.

Počkejte. Škoda Muzeum bylo přece s velkou slávou přestaveno v roce 2012…

Ano, ale rádi bychom po této přestavbě udělali další krok, který by byl geniální…Škodovka má na co odkazovat a každý z nás si v ní něco najde, ať už z nostalgie, či něco konkrétního. Zatím ale více neprozradím.

Jozef Kabaň není typem člověka, který by během rozhovoru poskytoval univerzální odpovědi, což není na této úrovni úplně běžné a má díky tomu moje sympatie. Nebyl to první rozhovor, který jsem s ním vedl, i to je možná výhoda, která přispívá k uvolněnější atmosféře. Mám rád, když stačí nadhodit téma, a hovor se dále vyvíjí spontánně. S úpravou konceptu Škoda Muzea mu držím palce, depozit jsem sám několikrát navštívil a naprosto se ztotožňuji s tím, že by byly skvělé dát lidem šanci vidět z historie značky mnohem více.


Classic Blog

Classic Blog přináší kompetentní a fascinující příběhy nejen z automobilové historie, které podává moderní formou s využitím posledních trendů a technologií. Obsahově těží z autorské práce skupiny nadšenců, která neúnavně zpracovává příběhy klasických aut a jejich majitelů, avšak Classic Blog má mnohem širší přesah, neboť se věnuje také motocyklům, letadlům, lodím i dalším historickým strojům, které jsou objektem naší vášně pro vše, co má duši a je stále v pohybu.

Obchodní podmínky

Classic Blog je primárně obsahový web s akcentem na kvalitu. Připomínáme, že veškerý autentický obsah podléhá autorskému zákonu a je zakázáno ho šířit, případně tak lze učinit pouze se souhlasem majitelů. Classic Blog je určen především bonitní a inteligentní cílové skupině, což ho logicky znevýhodňuje v případném porovnávání návštěvnosti s mainstreamovými médii. Nemáme ambici s nimi soutěžit. I jeho financování jsme pojali jinak, než je hlavní proud – formou celoročního partnerství. Věříme, že tento model zajistí Classic Blogu dostatek financí pro jeho chod a hlavně pro další obsahové zlepšování. Pokud máte zájem se zviditelnit v souvislosti s tímto projektem, budeme rádi za kontakt na info@classicblog.cz

 

Kontakt

Provozovatelem webu www.classicblog.cz je společnost JB Praha, s.r.o
Nad úvozy 304, CZ-252 25 Zbuzany
IČ: 25104292, DIČ: CZ25104292

BANKOVNÍ SPOJENÍ:
FIO Banka, č.ú. 2600482997/2010

mobil: +420 777 654 354
email: info@classicblog.cz

Společnost je zapsána v OR vedeným u Městského soudu v Praze, oddíl C, vložka 49962, datum zápisu 5. února 1997.