Kupuji klasiku, Poradna / 15. října 2019

Text: František Vahala, Foto: Ondřej Kroutil, archiv

Portu Gallery: investice do klasiky již od koruny

Nedávno jsme rozšířili naše aktivity o spolupráci s novou investiční platformou Portu Gallery, kterou na svět přivedla investiční skupina Wood & Company. O co jde? O nový a svým způsobem dost jedinečný způsob investování do různých sběratelských předmětů, hlavně klasických automobilů. 

Prvním vozem v nabídce Portu Gallery se stal vzácný a raritní Nash Healey z 1952, který už byl úspěšně upsán za 2,8 milionu Kč.

Portu Gallery_3

Aktuálně probíhá úpis druhého vozu, kterým je vzácné Porsche 911 v úpravě R-Gruppe.

Portu Gallery_5

Jak celý proces funguje?

Zde je několik praktických a potřebných informací.

1. Proč investovat na Portu Gallery a co od toho mám očekávat

Alternativní investice, jako je právě investice do sběratelských předmětů, by podle mnoha studií měla být součástí většiny investičních portfolií. Zakomponování alternativní složky vede ke zvýšení dlouhodobých výnosů při zachování či dokonce snížení rizika. Navíc naše předměty jsou pečlivě vybírané investiční komisí a předpoklad je, že jejich hodnota poroste v čase výrazně více než celý trh.

2. Jaká je očekávaná výnosnost investice?

Doporučujeme pročíst si dokument Klíčové informace pro investory, kde uvádíme základní informace včetně tří scénářů možného vývoje – pesimistického, neutrálního a optimistického. Každý sběratelský předmět má jiný potenciál, a proto má každý předmět vlastní Klíčové informace pro investory (KID). Dokument je dostupný všem po přihlášení.

3. Jsou nějaké záruky, že nepřijdu o peníze?

Investování na Portu Gallery není bez rizika, hodnota investičního certifikátu se odvíjí od tržní hodnoty sběratelského předmětu, která se v čase mění. Rizika jsou však menší, než by se na první pohled mohlo zdát – na rozdíl třeba od bitcoinu, nebo korporátních dluhopisů nevalné kvality je podkladové aktivum hmatatelné a navíc je sběratelský předmět správně ošetřován, uložen a pojištěn.
Jako investor tak riskujete především to, že jsme vybrali předmět, jehož hodnota neporoste nebo dokonce poklesne. To se stát může, ale my v Portu si věříme, a proto i my sami na Portu Gallery investujeme.

4. Mohu použít přihlašovací údaje z Portu.cz?

Ano, můžete. K přihlášení na Portu Gallery je možné použít stejné přihlašovací údaje jako na Portu. Pouze je nutné vyplnit dotazník na Portu Gallery, který je odlišný a hodnotí jiné aspekty než investiční dotazník na Portu. Ale nebojte, dotazník má pouze 8 otázek, takže vám zabere pouze pár minut. Identifikaci, nahrání dokladů totožnosti a podpis smlouvy již znovu procházet nemusíte.

5. Kdy se zainvestují vložené peníze?

Poté, co obdržíme peníze na náš sběrný účet, jsou peníze připsány většinou do jednoho pracovního dne. Zároveň s připsáním platby dochází k vytvoření závazného pokynu na nákup právě upisovaného aktiva. Přestože tyto procesy jsou na sebe navázané, je možné, že mezi připsáním vkladu a vytvořením pokynu bude několika minutová prodleva. Není nutné panikařit, peníze budou zainvestované a pokyn vytvořen automaticky. Z vaší strany není již nic potřeba.

6. Kolik je minimální investice?

Minimální investice na Portu Gallery je jedna koruna. Abychom mohli naše služby nabídnout opravdu všem, rozhodli jsme se minimální částku nelimitovat.

7. Mohu se vozem projet?

V současné době není možné se vozy projet. Do budoucna bychom tuto možnost rádi investorům nabídli, nicméně je s tím spojené riziko, které musíme umět ošetřit. Již teď ale víme, že každý, kdo si bude chtít auto půjčit, si bude muset zařídit vlastní pojištění. Také bude půjčení vozu buď zpoplatněné (všechny výnosy budou znamenat vyšší zhodnocení investičních certifikátů), nebo pouze pro investory od určitě investované částky.

8. Jak je to s daněmi na Portu Gallery?

Na Portu Gallery si kupujete investiční certifikát, do kterého je vtělené právo na vlastnění a následný výnos z prodeje podkladového aktiva. Jelikož je investiční certifikát cenný papír, funguje u něj danění jako u každého jiného cenného papíru. Tedy pokud držíte certifikát déle než 3 roky, neplyne z výnosu z jeho držení daňová povinnost. Pokud ho ale držíte méně než 3 roky, je nutné z výnosu zaplatit daň.

9. Nebylo by lepší, kdybych si auto koupil sám?

Nemyslíme si, že je to lepší, pokud tedy s autem nechcete pravidelně jezdit a starat se o něj.
Jako laik pravděpodobně nebudete schopen nebo schopna vybrat správné aktivum, jehož cena může významně růst. Zadruhé, s držbou a uchováním hodnoty sběratelského aktiva jsou spojené náklady. Když si koupíte veterána a dáte si ho doma do garáže, tak musíte myslet na pojištění, zabezpečení, pravidelný servis a údržbu, jinak se může stát, že se s autem můžete občas pomazlit, projet, ale jinak vám v podstatě jen rezne. Jednotkové náklady na pojištění, garážování, servis a údržbu jsou u Portu díky úsporám z rozsahu daleko menší, než u vás.
Na Portu Gallery si navíc postupem času budete moci pořídit celé portfolio sběratelských předmětů a diverzifikovat tak riziko.

Aktuální rozhovor představující Františka Vahalu jako člena investiční komise si můžete přečíst zde.

Vše důležité o celém procesu fungování platformy se dozvíte na webu Portu Gallery zde.


Classic Blog

Classic Blog přináší kompetentní a fascinující příběhy nejen z automobilové historie, které podává moderní formou s využitím posledních trendů a technologií. Obsahově těží z autorské práce skupiny nadšenců, která neúnavně zpracovává příběhy klasických aut a jejich majitelů, avšak Classic Blog má mnohem širší přesah, neboť se věnuje také motocyklům, letadlům, lodím i dalším historickým strojům, které jsou objektem naší vášně pro vše, co má duši a je stále v pohybu.

Obchodní podmínky

Classic Blog je primárně obsahový web s akcentem na kvalitu. Připomínáme, že veškerý autentický obsah podléhá autorskému zákonu a je zakázáno ho šířit, případně tak lze učinit pouze se souhlasem majitelů. Classic Blog je určen především bonitní a inteligentní cílové skupině, což ho logicky znevýhodňuje v případném porovnávání návštěvnosti s mainstreamovými médii. Nemáme ambici s nimi soutěžit. I jeho financování jsme pojali jinak, než je hlavní proud – formou celoročního partnerství. Věříme, že tento model zajistí Classic Blogu dostatek financí pro jeho chod a hlavně pro další obsahové zlepšování. Pokud máte zájem se zviditelnit v souvislosti s tímto projektem, budeme rádi za kontakt na info@classicblog.cz

 

Kontakt

Provozovatelem webu www.classicblog.cz je společnost JB Praha, s.r.o
Nad úvozy 304, CZ-252 25 Zbuzany
IČ: 25104292, DIČ: CZ25104292

BANKOVNÍ SPOJENÍ:
FIO Banka, č.ú. 2600482997/2010

mobil: +420 777 654 354
email: info@classicblog.cz

Společnost je zapsána v OR vedeným u Městského soudu v Praze, oddíl C, vložka 49962, datum zápisu 5. února 1997.