Mazda RX-7 sk.B
Scéna, Zážitky / 9. března 2016

Text: Petr Bača, Foto: Autor

Mazda RX-7 sk.B (1984): Rotační béčko

Letos nastává nešťastné třicáté výročí zákazu/zrušení rally skupiny B kvůli tragickým okolnostem. Avšak její odkaz stále žije, stejně jako nadšení závodníků a diváků. Na speciály se můžete podívat v muzeích, potkat je na tratích exhibičních závodů nebo v reálném soutěžním nasazení. Jasně – ne vždy se jedná o originál, ale v konečném důsledku je mi jedno, zda se kolem mně s božským rachotem a ve spektakulárním smyku protáhne původní vůz starý třicet let nebo přesná kopie vrčící teprve třicet dní. Jezdci oné éry jsou stále dost vidět a na tu dobu nešetří vzpomínkami. Já doufám, že se mi letos poštěstí několik vozů skupiny B ještě potkat a nafotografovat. Prozatím je tu jeden exotický.

mazda-rx7-group-b-01

Začalo to v ten moment, kdy jsem před časem zjistil, že někdo staví něco automobilového. Jistě, takových je spousta, ale ne každý má pověst rallyového mistra a showmana, v garáži udělané Audi Quattro S1 (nejen) a v plánu zkompletovat Mazdu RX-7 legendární rally skupiny B. Auto z dob, kdy se místo nákupního vozíku vzalo sportovní kupé a trochu se mu dopomohlo do závodní podoby. Tedy když člověk nepočítá nic francouzského, co se zjevilo v rally skupině B. Nebo MG Metro 6R4…

Ve své době nebyla Mazda RX-7 sk.B příliš úspěšnou. Převaha pohonu 4×4 byla tehdy už jasně patrná a i před lety úspěšná Lancia 037 Rally si na Audi Quattro vyšlápla maximálně na asfaltových soutěžích. V únoru 1984 homologovaná zadokolka s muší váhou a nepřeplňovaným wanklem tak neměla ani papírově moc šancí. Aby nebyla mýlka – auto stejně jako Nissan 240RS, Ferrari 308 GTB, BMW M1 nebo Opel Manta 400 bylo koncepčně odpovídající předchůdci skupiny B a to skupině 4, jejíž pravidla více odpovídala tradiční myšlence rally – vzít sériově vyráběný vůz a několika specifickými zásahy jej přetvořit v závodní náčiní. V roce 1983 nicméně došlo ke sloučení této třídy se skupinou B, s mnohem širším spektrem umožněných úprav a i menšími nároky na sériové verze vozů (200 kusů vs. 400 kusů u sk.4). Mimochodem je paradoxní, že zmiňovaná Lancia 037 Rally byla plnohodnotným vozem sk.B, zatímco Audi Quattro zpočátku spadalo ještě do sk.4.

mazda-rx7-group-b-04

Mazdy vznikaly v evropském týmu Achima Warmbolda MRT se sídlem v Belgii, bez podpory vedení japonské automobilky. V mistrovství světa startovaly vozy víceméně sporadicky, po premiéře na Rally Acropolis 1984 se nejlepší výsledek dostavil na stejném podniku o rok později – bronzová příčka Ingvara Carlssona zůstala vedle dílčích úspěchů v národních a nadnárodních šampionátech tím nejlepším umístěním mezi „velkými kluky“.

Carlsson dvakrát startoval s RX-7 i na tuzemské Rallye Škoda (1984 a 85) a vždy to pro diváky znamenalo příslib skvělé podívané – atraktivní styl jízdy vynesl tomuto švédskému jezdci pokaždé stříbro.

Vůz byl sice velmi spolehlivý, ale díky nízké konkurenceschopnosti začal belgický tým po dvouleté epizodě s RX-7 nasazovat od roku 1986 nově připravenou „áčkovou“ Mazdu 323, které se dostávalo i tovární podpory. Kupé s wankelovým motorem tak dožívalo v rukou soukromníků. Větších úspěchů s ním dosáhl Rod Millen v severoamerickém mistrovství, nicméně především díky vlastní přestavbě na pohon 4×4.

Vůz, jenž vidíte na snímcích, snad určitě znáte. Tým jsem potkal na konci srpna ve Zlíně na tradiční Czech Barum Rally Zlín, kde také proběhlo focení – v bývalém továrním areálu firmy Baťa, během servisní pauzy po večerní rychlostní zkoušce v ulicích města. Jedná se o stavbu východoslovenského Jožky Béreše seniora, otce neméně slavného Jožky Béreši juniora. Pokud nebudu počítat úpravy soudobých vozů pro rally a závody do vrchu, tak jim rukama prošly vozy jako Opel Ascona 400 nebo Audi Quattro S1, v současnosti se mimo jiné připravuje Ford Sierra. A to je opravdu velmi úzký výčet. O pár slov k vozu Mazda Savanna RX-7 sk.B (1984) jsem poprosil přímo zástupce týmu v čele s Jožkou Bérešem sen.:

mazda-rx7-group-b-15

„Stavba auta na rally preteky v tr. Historik sa uskutočnila doma v Debradi vo vlastnej garáži. Začalo sa v marci 2014.“

Rozhodol som sa postaviť si také auto čo nemá nikto v okolí, a bola to pre mňa veľká výzva – Mazda Savanna RX-7.

Stavba sa uskutočnila veľmi rýchlo, bolo na to veľmi málo času a to cca 6.mesiace. Cieľom bolo ešte v ten rok odštartovať na nejakom preteku, a stalo sa to na Barum Rally Zlín 2014 – kde sa stále veľmi tešíme aj na fanúšikov, ktorý nás tam očakávajú. Auto sme nestihli vyskúšať-otestovať tak ako sa má – pred súťažou – tak som šiel iba večerný okruh aj to s problemami.“

„Niečo zo špecifikácií špeciálu – motor: Wankel na 1x Wéber karburátor 51mm, objem: 2 x 1308ccm – 280 PS – bez turba – 9000/min, pohon na zadnej náprave, 5-rýchlostná prevodovka, nastaviteľné tlmiče, váha: 980kg.“

mazda-rx7-group-b-19

„Bolo to veľmi rýchle a fantastické auto! Prvý lepší zážitok som mal na pretekoch rally Prešov 2015, kde v triede historik som získal 1.miesto a na prekvapenie som sa aj v absolutnom poradí jazdil v prvej desiatke. Všetky preteky ma tešili, a na každom som mal krásne zážitky, z neho ale najviac som sa chystal na Barum Rally 2015, ktorú som aj odštartoval ako Historik – už s pripravený autom, a na plný plyn. Lenže sa na Slušovickom okruhu namiesto dvoch kôl išli tri kolá. Tým pádom sa pre mňa tento pretek skončil. V roku 2015 som sa stal absolutným majstrom Slovenska v Triede Historik. Takže za ten krátky čas jeden a pol roka som si autíčko užil, ale aj pekne zajazdil…“

mazda-rx7-group-b-03

Jožka Béreš sen. píše v minulém čase, protože vůz pustil do světa. Dobrou zprávou pro českého fanouška je, že auto se až tak nevzdálilo, spíše naopak. Na našich stránkách o něm ještě bude řeč. A nejen ta.

Technická data

Mazda Savanna RX-7 sk.B (1984) - původní homologace

Motor a převodovka

Dvouventilový dvojitý dvourotorový wankelův motor 13B uložený podélně za přední nápravou. Karburátor Weber 51 IDA. Mazání se suchou skříní. Pohon zadních kol, pětistupňová převodovka, dvoukotoučová spojka. Zadní diferenciál s omezenou svorností.

Zdvihový objem: 2616 cm³ (2 x 2 x 654 cm³)
Kompresní poměr: 9:1
Nejvyšší výkon: 300 koní při 8500/min
Nejvyšší točivý moment: 270 Nm při 7500/min
Podvozek a brzdy
Přední zavěšení: MacPherson s vinutými pružinami a teleskopické tlumiče pérování
Zadní zavěšení: náprava s paralelními rameny, vinuté pružiny
Brzdy: ventilované kotoučové, ⌀ 304 mm
Řízení: hřebenové
Rozměry a hmotnost

Dvoudveřová ocelová karoserie kupé s vestavěným trubkovým rámem, laminátovými a kevlarovými vnějšími panely.

Rozměry (d x š x v): 4250 mm x 1770 mm x 1265 mm
Rozvor: 2420 mm
Rozchod kol vpředu/ vzadu: 1548/ 1496 mm
Hmotnost: 960 kg

Classic Blog

Classic Blog přináší kompetentní a fascinující příběhy nejen z automobilové historie, které podává moderní formou s využitím posledních trendů a technologií. Obsahově těží z autorské práce skupiny nadšenců, která neúnavně zpracovává příběhy klasických aut a jejich majitelů, avšak Classic Blog má mnohem širší přesah, neboť se věnuje také motocyklům, letadlům, lodím i dalším historickým strojům, které jsou objektem naší vášně pro vše, co má duši a je stále v pohybu.

Obchodní podmínky

Classic Blog je primárně obsahový web s akcentem na kvalitu. Připomínáme, že veškerý autentický obsah podléhá autorskému zákonu a je zakázáno ho šířit, případně tak lze učinit pouze se souhlasem majitelů. Classic Blog je určen především bonitní a inteligentní cílové skupině, což ho logicky znevýhodňuje v případném porovnávání návštěvnosti s mainstreamovými médii. Nemáme ambici s nimi soutěžit. I jeho financování jsme pojali jinak, než je hlavní proud – formou celoročního partnerství. Věříme, že tento model zajistí Classic Blogu dostatek financí pro jeho chod a hlavně pro další obsahové zlepšování. Pokud máte zájem se zviditelnit v souvislosti s tímto projektem, budeme rádi za kontakt na info@classicblog.cz

 

Kontakt

Provozovatelem webu www.classicblog.cz je společnost JB Praha, s.r.o
Nad úvozy 304, CZ-252 25 Zbuzany
IČ: 25104292, DIČ: CZ25104292

BANKOVNÍ SPOJENÍ:
FIO Banka, č.ú. 2600482997/2010

mobil: +420 777 654 354
email: info@classicblog.cz

Společnost je zapsána v OR vedeným u Městského soudu v Praze, oddíl C, vložka 49962, datum zápisu 5. února 1997.