auta, V pohybu / 13. dubna 2020

Text: František Vahala, Foto: Ondřej Kroutil

Lexus RC F Track Edition

Zvenku sice možná vypadá jako kreace z nejnovějšího dílu seriálu Rychle & Zběsile, ovšem ve skutečnosti je všechno jinak. Lexus překvapil a připravil drsné RCF Track Edition, které vyplavuje adrenalin už při rozjezdu. A pak je to ještě lepší…

 

Lexus RCF TE foto

Lexus své kupé zvané RC vyrábí již od října 2014, a to v různých verzích. Základem je příjemná 200t s dvoulitrovým turbomotorem a převodovkou CVT, klasikou značky je hybridní 300h se čtyřválcem 2,5 litru, dostupná je i verze 350 s vidlicovým atmosférickým šestiválcem a konečně vrchol tvoří RC F, pod jehož kapotou dřímá atmosférická pětilitrová V8, uctívaná už z modelu LC500.

Kupé postavené proti prémiové konkurenci hlavně z Německa (BMW řady 4, Audi A5) stojí na platformě modelu IS a za jeho designem stojí Pansoo Kwon. Výroba probíhá v japonské továrně Tahara. V roce 2018 byl představen facelift, rozeznatelný zejména díky denním světlům ve tvaru písmene L, připomínajícími zmíněné větší kupé LC. Uvnitř je přepracovaný interiér, nechybí ani úprava zadních světel. Tolik suchá fakta, nyní je čas na šťavnatou realitu.

Lexus RCF Cirrus Lexus RCF TE_46 kopie Lexus RCF TE_53 kopie

KARBON A ALCANTARA

Díky domácímu zastoupení Lexusu se nám podařilo sáhnout na první nové RC F u nás, a navíc ve speciální edici Track Edition. Proti „běžnému“ RC F (či edici Carbon) jí rozeznáte snadno hlavně podle karbonových prvků: spojleru vpředu, kapoty, střechy, pevnému zadnímu křídlu a difuzoru, obepnutém čtyřmi koncovkami výfuku, který je celý z titanu, což je u sériového vozu skutečná rarita. Exkluzivní je dokonalá bílá barva Ultra, druhou možností edice je pak matně šedá Nebula.

Zvenku možná vypadá trochu tuningově, ale veškeré pochybnosti se rozptýlí po prvním usednutí do interiéru. Ten je u limitované edice tvořen hlavně červenou kůží, alcantarou a v neposlední řadě rudě „prošívanými“ lištami z karbonu.

PRVNÍ SPÁLENÝ BENZIN

Už po prvních kilometrech je jasné, že změn je mnohem víc. Celé RC F Track Edition je koncipováno jako využitelný okruhový nástroj, kterému ale nechybí rafinovanost a luxus, tolik typický pro značku. Zatímco komfortně překonáváme nerovné české okresky a osmiválec se zahřívá, neuškodí výčet změn. Jedním z důležitých cílů při přípravě hardcore verze RC F bylo snížení hmotnosti. Celkem došlo k celé řadě úprav, díky nimž se proti předchozímu RC F podařilo snížit hmotu o velmi slibných 70–80 kg, a to zejména té neodpružené.

Lexus RCF TE_30 Lexus RCF TE_10 Lexus RCF TE_21

Lexus RCF TE_22 Lexus RCF TE foto_12 Lexus RCF TE_1

Proto nepřekvapí, že kromě karbonových částí – a to včetně těch skrytých, jako například výztuhy předního nárazníku nebo příčky za zadními sedadly – došlo i na radikálnější změny. Inspirace závodními stroji a zpětnou vazbou týmů z amerických sériích IMSA a japonského šampionátu Super GT, je patrná třeba použitím 19palcových kovaných kol BBS či karbon-keramickou brzdovou soustavou. Jen na kotoučích, třmenech a kolech došlo k ušetření hmotnosti 25 kg! Pak jsou tu hliníkové části podvozku, tužší uložení motoru a některých prvků náprav, použití hliníku nebo třeba duté poloosy na zadní nápravě. Jak je z výčtu patrné, RC F Track Edition skutečně není pozlátkem, které si hraje na efekty.

Čím rychleji jedete, tím je RC F jistější a napruženější. V opravdu ostrých rychlých okreskách v exceluje podvozek i neúnavné brzdy, o motoru ani nemluvě…

DRAHOKAM POD KAPOTOU

Stisknutím startovacího tlačítka oživuji úžasný motor, který okamžitě zavyje do okolí. Nemusím mít bůhvíjaký hudební sluch, abych slyšel sinfonii osmi atmosféricky plněných válců – v dnešní době přeplňování všeho je ostrý jekot točivého osmiválce balzámem. Okamžitá reakce na plyn pak jen posiluje touhu zrychlovat – takhle citlivou a rychlou odezvu jsem rozhodně nečekal a nutí mě k neustálému škádlení pedálu. I když má osmiválec kvůli emisím mírně ponížený výkon na 464 koní, stále je to při celkové hmotnosti 1715 kg velmi dobré číslo. Přepínám ovladač do režimu Sport+ a jedním rychlým stiskem tlačítka vypínám veškerou elektroniku. Na přístrojovém štítu s dominantním digitálním otáčkoměrem se objevuje uspokojivý nápis Expert. Pousměji se nad vtipně malým rychloměrem, na levé straně štítu navolím zobrazení přetížení a konečně vyrážím.

Lexus RCF TE foto_9 Lexus RCF TE foto_11 Lexus RCF TE foto_13

Lexus RCF TE_41 Lexus RCF TE_17 Lexus RCF TE_23

OSTRÁ PILKA

Lexus při rozjezdu zavlní zadkem a já odřazuji na dvojku. Pádla řazení osmistupňové převodovky vydávají rozeznatelné klapnutí a otáčky motoru už opět letí k 7100/min, kde je vrchol výkonu. Na tváři dravý úsměv, ruce pevně na dokonalém kulatém volantu. První zatáčky odhalují, že speciálně vyvinuté pneu Michelin Pilot Sport 4 S (mají jedinečný dezén, směs i profil) potřebují nejdřív zahřát. Když jsou studené, divoce klouzají, takže záď při svém tanci neustále maluje stopy na rozpálený asfalt. I tak je jízda zážitkem plným dravosti, hrubosti, ale i citu od řízení a předních kol. Ruce se dávno potí, možná nasadím rukavice. Zvykám si na vysokou reaktivitu, tuhost i agilitu drsného kupé. O desítky ostrých kilometrů dál, kdesi v horách na severu, už vše začíná fungovat – horké pneumatiky se lepí k asfaltu, cit narůstá a motor radostně skučí mezi lesy. Hrubší asfalt je ideálním hřištěm, na výjezdech záď lehce vybočuje, ovšem po nedotáčivosti v průběhu ani stopy, čemuž taktéž pomáhají pneumatiky. Rychlé řízení umožňuje krájení asfaltu s přesností na milimetry, tedy pokud to nepřeženu a nerozevlaju záď. Rychlé kontra piluji se zarputilostí, v touze sladit se se strojem v dokonalý pár.

Lexus RCF TE (drift)_9

A pak jsou tu brzdy. S brutálním účinkem, okamžitým nástupem a citlivým pedálem, umožňujícím dodat přesně tolik brzdné síly, kolik potřebuji. Všechno dohromady to znamená neustálou touhu vyrážet na další výjezdy do kopců, zdokonalovat čisté průjezdy na hranici trakce i radostně klouzat v hladkých obloucích. Hodně dlouho jsem se tak nepobavil… Jediným limitem je rychle vysychající nádrž, protože ostrá jízdě znamená denní průměr 26,9 l/100 km. RC F umí na opuštěných okreskách královsky pobavit, nenechá řidiče vydechnout a jeho drsnost vyžaduje pevné držení a neustálou soustředěnost. Najednou mi M4 připadá jako beránek…

 Lexus RCF TE jízda_14 Lexus RCF TE jízda_5 Lexus RCF TE jízda_8

Jekot osmiválce se opět rozléhá údolím, od začátku do konce mám vypnutou elektroniku a řadím si manuálně, takže občas nechám i štěknout omezovač (pomáhají vizuální i akustická indikace přeřazení). Když na jednom prázdném testovacím úseku stanovuji referenční čas s průměrem 144 km/h, mám zpocená záda, ale totální klid na duši. V RC F je doslova cítit úžasná práce optimalizované aerodynamiky, přítlaku na přední i zadní nápravě (díky pevnému křídlo došlo k navýšení příplatku vzadu o 26 kg) a to zejména v rychlých pasážích, kdy se auto doslova krčí k asfaltu. Jakmile jsem dostatečně vyřáděn, přepínám do normálního režimu a užívám si komfort Lexusu – nejen v podobě skvěle naladěného podvozku bez náklonů, ale i rázů do karoserie, ale i audiosystému Mark Levinson. Jelikož jsem během pár kilometrů zjistil, že tohle auto bez zaváhání či jakékoliv známky únavy zvládne celodenní řádění (třeba na okruhu, ach jak toužím ho tam vzít!) a potom vás komfortně odveze domů, vím, že Lexus svou misi splnil a přivedl na svět výjimečný vůz.

Lexus ukázal svou druhou tvář: kromě luxusního a jedinečného vnitřního pohodlí a komfortu umí nabídnout i drsné a hravé náčiní, které se nelekne okruhového nasazení.

A TAK DÁLE…

Už jsem zmínil pevná a skvěle držící sedadla? Nebo pozici za volantem, přehled a cit ve všech ovládacích prvcích, souvisejících s jízdou? Unesen na vlně adrenalinu zapomínám na praktické věci. Zadní sedadla jsou reálně zbytečná, vyhodil bych je – sedět tam nikdo nechce a místa je málo. Navigace a infotainment? Podobný oldschool jako přehrávač CD (do přihrádky před spolujezdcem by se nosičů vešlo tak možná pět). Do přihrádky ve dveřích dám tak maximálně peněženku, do loketní opěrky napojím spárovaný telefon a láhev s pitím utemuji za sedadlo řidiče (zamotám do bundy). A víc vlastně nepotřebuji… Tedy kromě suchého asfaltu (mokro jsme naštěstí nezažili a upřímně s těmi pneu ani nechci) a peněz na benzin.

Lexus RCF TE jízda_22

Lexus RC F je ultimativní hračka, která neztrácí rafinovanost a klid známý z ostatních modelů značky. Verze Track Edition je zdrojem adrenalitu i řidičské radosti vyšší úrovně. Připomíná funkčnost závodních aut, ale zároveň umí být pohodlné a hodné. Ovšem jen do chvíle, než se rozvášní… Track Edition limitovaná na sto kusů není levná hračka: stojí 3,5 milionu Kč, tedy vlastně víc než LC500. Ovšem podobné limitky prostě drahé jsou, stačí se podívat na limitovaná BMW (například DTM nebo CS), taktéž překonávají hranici tří milionů Kč…

 

Miluju normální auta, kterých je čím dál méně. Atmosféra rozhodně vyhrává nad turby, zadokolka nad čtyřkolkou. Lexus s RC F Track Edition dokazuje, že umí vyslyšet přání skutečných řidičů, milujících adrenalin, čitelnost, rychlost, ale i dravost. Funguje úžasně. Tak co, stanete se jedním ze sta šťastlivců, kteří budou mít v ruce klíčky déle než týden? Já bych do toho šel…

Technická data

Lexus RC F Track Edition (2020)

Motor

Vidlicový osmiválec Toyota 2UR-GSE, úhel sevření válců 90°, přímé vstřikování paliva SFI D-4S, DOHC, 32 ventilů, sací VVT-iE, výfukové VVT-i, atmosférické plnění.

Zdvihový objem: 4969 cm³
Vrtání x zdvih: 94 x 89,5 mm
Kompresní poměr: 12,3:1
Nejvyšší výkon: 464 k při 7100/min
Nejvyšší točivý moment: 520 Nm v rozmezí 4800 až 5600/min
Přenos síly

Osmistupňová automatická převodovka Toyota AA80E (Aisin TL-80SN) s možností manuálního řazení, uložená podélně za motorem, samosvorný difererenciál TVD.

Poháněná náprava: zadní
Zpřevodování: I.: 4,596; II.: 2,724; III.: 1,863; IV.: 1,464; V.: 1,231; VI.: 1; VII.: 0,824; VIII.: 0685
Karoserie a podvozek

Samonosná ocelová dvoudveřová karoserie typu kupé, vnitřní uspořádání 2+2, karbonové výztuhy, bezrámová konstrukce dveří.

Přední zavěšení: nezávislé, dvojité lichoběžníky, coil-over stavitelné tlumiče, vinuté pružiny, zkrutný stabilizátor
Zadní zavěšení: nezávislé, dvojité lichoběžníky, coil-over stavitelné tlumiče, vinuté pružiny, zkrutný stabilizátor
Řízení: hřebenové s posilovačem
Brzdy: karbon-keramická soustava Brembo
Kola: 19palcová kovaná kola BBS
Pneumatiky: Michelin Pilot Sport 4 S, vpředu 255/35 R 19 Y, vzadu 275/35 R 19 Y
Rozměry a hmotnosti:
D x š x v: 4705 x 1845 x 1390 mm
Rozvor: 2730 mm
Rozchod kol vpředu/vzadu: 1555/1560 mm
Pohotovostní hmotnost: 1715 kg
Objem zavazadlového prostoru (SAE): 286 dm³
Jízdní výkony
Maximální rychlost: 270 km/h
Zrychlení z 0 na 100 km/h: 4,5 s (s funkcí launch control)
Kombinovaná spotřeba: 11,3 l/100 km

Classic Blog

Classic Blog přináší kompetentní a fascinující příběhy nejen z automobilové historie, které podává moderní formou s využitím posledních trendů a technologií. Obsahově těží z autorské práce skupiny nadšenců, která neúnavně zpracovává příběhy klasických aut a jejich majitelů, avšak Classic Blog má mnohem širší přesah, neboť se věnuje také motocyklům, letadlům, lodím i dalším historickým strojům, které jsou objektem naší vášně pro vše, co má duši a je stále v pohybu.

Obchodní podmínky

Classic Blog je primárně obsahový web s akcentem na kvalitu. Připomínáme, že veškerý autentický obsah podléhá autorskému zákonu a je zakázáno ho šířit, případně tak lze učinit pouze se souhlasem majitelů. Classic Blog je určen především bonitní a inteligentní cílové skupině, což ho logicky znevýhodňuje v případném porovnávání návštěvnosti s mainstreamovými médii. Nemáme ambici s nimi soutěžit. I jeho financování jsme pojali jinak, než je hlavní proud – formou celoročního partnerství. Věříme, že tento model zajistí Classic Blogu dostatek financí pro jeho chod a hlavně pro další obsahové zlepšování. Pokud máte zájem se zviditelnit v souvislosti s tímto projektem, budeme rádi za kontakt na info@classicblog.cz

 

Kontakt

Provozovatelem webu www.classicblog.cz je společnost JB Praha, s.r.o
Nad úvozy 304, CZ-252 25 Zbuzany
IČ: 25104292, DIČ: CZ25104292

BANKOVNÍ SPOJENÍ:
FIO Banka, č.ú. 2600482997/2010

mobil: +420 777 654 354
email: info@classicblog.cz

Společnost je zapsána v OR vedeným u Městského soudu v Praze, oddíl C, vložka 49962, datum zápisu 5. února 1997.