V pohybu / 13. ledna 2018

Text: František Vahala, Foto: Ondřej Kroutil pro Steering Media

Lexus LC500: jak všem vypálit rybník

Poté, co jsme se pořádně seznámili už vím, že Lexus LC 500 je jedno z nejlepších aut, jaká jsou dnes na trhu. Úžasné kupé zcela mění můj pohled na japonskou značku. Respekt inženýrům i designérům, protože tohle je jedno z malá nových aut, které bych si dokázal představit ve své garáži. Bylo by nám spolu tak krásně…

 

Lexus LC500_31

Vznik a stručná historie

Myšlenka na nové vlajkové kupé značky vznikla už před pěti lety, kdy Lexus představil světu futuristický konceptuální stroj LF-LC. Tehdy se všichni zasvěcení shodli, že značka potřebuje stvořit technicky propracovaný, přitažlivý a zároveň emocionálně velmi nabitý vůz, jež by posunul její image. Aiko Toyoda tehdy zahájil projekt, na němž byl osobně velmi zainteresovaný a vyžadoval kvůli němu změnu tradičního přístupu k vývoji nového vozu, spočívající zejména ve velmi intenzivní spolupráci mezi týmy konstruktérů a designérů.

Jako základ posloužila nově vyvinutá globální platforma Lexus GA-L, určená pro budoucí modely s pohonem zadních kol a vpředu podélně uloženými motory. Jelikož už koncept LF-LC vynikal velmi efektními tvary s krátkými převisy (vpředu 920 mm, vzadu 970 mm), konstruktéři, kteří se museli pokusit výchozí tvary měnit jen minimálně, brzy narazili na zásadní problém v podobě zavěšení kol vpředu. Kupé s nízkou siluetou totiž používá velmi efektní 21palcové kované hliníkové disky kol, jež jsou nejen rozměrné, ale navíc umístěné v rozích karoserie. Díky jejich výšce a nízké siluetě karoserie bylo nutné vyvinout zcela nové víceprvkové zavěšení kol vpředu i vzadu. Konstruktérům trvalo půl roku, než se jim úkol podařilo splnit. Všechna ramena zavěšení kol jsou pro snížení neodpružené hmoty z kovaného hliníku. K další úspoře hmotnosti došlo i díky použití runflat pneumatik Michelin Sport, díky nimž ve voze chybí rezervní kolo. K preciznímu řízení přispělo důsledné ladění hřebenového řízení s proměnnými účinkem a s elektrickým posilovačem (jehož lineární a přesný projev inženýři ladili třikrát déle než je běžné), tuhostně stavitelné tlumiče AVS a volitelný systém natáčení kol zadní nápravy. Ten přispívá nejen k lepší manévrovatelnosti v nízkých rychlostech, ale pomáhá i ochotě zatáčet v rychlostech vyšších.

Lexus LC500_24 Lexus LC500_32 Lexus LC500_29

Materiály a rozložení hmotnosti

Karoserie je stvořena z velké části z vysokopevnostní oceli, ale použity byly i další pokrokové materiály. Přední výztuhy nárazníku, kapota, blatníky a vnější pláště dveří jsou z hliníku, zatímco vnitřní struktura dveří a volitelně i střecha jsou z karbonu. Na víko kufru s vysouvacím spojlerem byl použit speciální kompozit. Díky těmto a mnoha dalším specifickým úpravám se Lexus LC pyšní nejen téměř ideálním rozložením hmotnosti 52:48, ale i vyšší torzní tuhostí než v případě supersportovního modelu LFA.

Velká pozornost byla věnována nízkému těžišti vozu a již zmíněnému rozložení hmotnosti. Například pohonné ústrojí bylo posunuto co nejvíc dozadu, díky čemuž jsou téměř celý motor a převodovka uloženy až za přední nápravou. Řidič a spolujezdec jsou usazeni přímo uprostřed vozidla, těsně nad bodem určujícím těžiště. K tomu, aby byla pozice co možná nejlepší, byla vytvořena interní studie, podle níž bylo nastaveno sedadlo beroucí v úvahu umístění pánve a pat řidiče a vzájemný vztah těchto dvou bodů. Výsledkem je přirozený a velmi příjemný posaz za volantem.

Lexus LC500_15 Lexus LC500_27 Lexus LC500_34

Interiér a luxusní prvky

Propracovaný interiér samozřejmě předvádí vysoce kvalitní ruční práci – vyniká nejen rozměrnými koženými plochami s kontrastními švy či hliníkovými dekory, ale i multifunkčním přístrojovým štítem se specifickými ovladači jízdních režimu, umístěnými po bocích kapličky přístrojového štítu. Ovládání všech komfortních a praktických prvků zobrazených na 10,25palcovém barevném displeji probíhá pomocí přepracovaného touchpadu, jež vyžaduje více zvyku a jako intuitivní bych ho neoznačil. Všechny u nás prodávané verze kromě výbavy Sport jsou vybaveny prémiovým audiosystém Mark Levinson se 13 reproduktory. Zatímco přední sedadla potažená kvalitní jemnou kůží vynikají rozsahem nastavení, komfortními funkcemi i svým tvarem, zadní sedadla jsou spíše nouzová (i proto se jedná o kupé 2+2). Vůz je samozřejmě vybaven celou řadou moderních bezpečnostních a komfortních prvků od adaptivního tempomatu schopného udržovat vzdálenost a automatických Bi-LED světlometů přes systém udržující vozidlo v jízdním pruhu až po přednárazový bezpečnostní systém.

Lexus LC500_5  Lexus LC500_8 Lexus LC500_7

Koně pod kapotou

Lexus LC 500 a Lexus LC 500h od sebe zvenku rozeznáte pouze podle označení hybridní varianty písmenem h, jinak jsou oba vozy shodné z hlediska podvozku, kol, brzdové soustavy či interiéru. Pod kapotou je však všechno jinak. Lexus LC 500 využívá k pohonu dobře známý atmosférický vidlicový osmiválec, jež předává zadním kolům sílu 477 koní. Je spojen výhradně s briskně řadicí desetistupňovou automatickou převodovkou, která je schopná pracovat v několika režimech (včetně plně manuálního) a lze jí ovládat dostatečně dlouhými magnesiovými páčkami na volantu. Práci převodovky s ideálním rozptylem převodových stupňů (při 200 km/h točí 2000 ot./min) není co vytknout. V nejvyšší výbavě Sport+ nechybí samosvorný zadní diferenciál, variabilní převod řízení (VGRS) a systém dynamického natáčení kol zadní nápravy (DRS).

Hybrid? Dobrý, ale…

Hybridní verze využívá k pohonu vidlicový šestiválec o objemu 3,5 litru pracující na přání dle Atkinsonova cyklu. Je spojen ne s jednou, ale dokonce se dvěma propojenými převodovkami – jednou z nich je dynamicky nastavitelné CVT a druhou čtyřstupňový automat. Lexus tomuto novému systému říká multi stage hybrid. V praxi to funguje tak, že CVT simuluje tři různé rychlostní stupně a automatická převodovka přidává další tři. Násobkem vychází číslo devět. Poslední mechanická rychlost funguje jako overdrive, tedy volnoběžná rychlost. Díky pokročilé elektronice převodovka zvládne jakékoliv přeřazení za méně než 100 milisekund bez jakékoliv prodlevy. Velmi komplexně propojená skříň v sobě obsahuje ještě dva motory-generátory, dodávající svůj točivý moment konstantně od nulových otáček. Samozřejmostí je i balík lithium-iontových baterií umístěných v zadní části vozu, umožňující krátkodobě i pohyb čistě na elektrickou energii.

 Lexus LC500_6Lexus LC500_12 Lexus LC500_9

Jízda snů

Lexus LC 500 je jízdně velmi vyspělým vozem. Fascinující je nejen práce propracovaného podvozku, který bez rázů tlumí i výrazné nerovnosti, ale i přesné a citlivé řízení. Natáčení zadní náprava pomáhá k sebejistým změnám směrů, a to i ve velmi vysokých rychlostech. Osmiválec vyniká točivostí a v neposlední řadě i svým zvukovým projevem. Inženýři Lexusu tuto oblast emocionálního zážitku neopomenuli a naopak jí věnovali výraznou pozornost. Zvuk sání je totiž speciální trubkou veden přímo do palubní desky, takže je autentický a nevychází z reproduktoru. V dvou ze čtyř trubek výfukového systému jsou navíc mechanické klapky, jež jsou nastavovány podle toho, jak moc řidič tlačí na pedál plynu a podle toho, jaký z režimů má aktivovaný.

Emoce až na prvním místě

Krásný hutný zvuk se vrývá pod kůži. A nejlepší na tom je, že nejde o žádné synteticky falešné kvílení! Nádhera… Zvukový projev má několik tváří: pokud pojedete v klidu centrem města, motor o sobě sotva dává tušit. Začněte na to šlapat, probuďte v sobě vášeň a výfukový systém se vám přizpůsobí a začne pořádně řvát: mechanicky, radostně.

Jízdní vlastnosti jsou překvapením – i zde je znát až puntičkářská propracovanost modelu, který skvěle maskuje svou hmotnost (u verze Sport+ překonává hranici dvou tun). Velmi sebevědomě funguje nastavitelný podvozek, natáčecí zadní náprava i samosvor. Vůz je dobře vyvážen a do zatáček se vrhá skutečně s chutí a citem. Pomáhá velmi přesné a hlavně přímé řízení s proměnným účinkem (mezi rejdy pouze 2,8 otáčky), motor posunutý těsně za přední nápravu, ale i evidentně důkladně naladěný podvozek. I s kovanými 21palcovými koly skvěle tlumí nerovnosti a během 350 km jsem nezažil, že by mlátil nebo nějak jinak otravoval posádku.

 Lexus LC500_23 Lexus LC500_20 Lexus LC500_3

Samotná jízda je skutečně návyková, a to zejména díky motoru, jehož chuť roste se stoupajícími otáčkami až k omezovači v 7300 ot./min. Točit atmosféricky plněný motor do nebeských výšin je vzácný a krásný pocit, který si už možná za pár let u nových modelů kvůli šikaně emisních předpisů neužijeme. O dynamice vypoví určitě i čísla: zrychlení na 100 km/h zabere pouze 4,7 s a maximální rychlost dosahuje důstojné hodnoty 270 km/h (el. omezeno).

Fascinující práci odvádí desetistupňový automat, který řadí skvěle a umí i šetřit palivo – při 200 km/h točí lehce přes 2000/min a udělá všechnu práci za vás. Tedy pokud chcete. Pak můžete volič přesunout na M a položit prsty na magnesiová pádla a řadit si sami dle libosti. Musíte být ale ve střehu, neboť vás může překvapit štěkající omezovač v okamžiku, kdy se zasníte a zapomenete odřadit. Převodovka pomáhá i se spotřebou – průměrných 11,5 l/100 km se dá zvládnout v pohodě, ovšem reálnější je, že budete jezdit tak za 15-16 l/100 km, což odpovídá touze motoru po otáčkách. Pokud budete Lexus drtit tak, jak se sluší a patří, počítejte s třiceti litry.

Při rychlé jízdě po okreskách potěší stabilita velkého kupé i jistota v zatáčkách, kterou zprostředkovalo hlavně čitelné řízení. Lexus si hodně vyhrál s pozicí za volantem a na základě několika studií (!) určil ideální místo k sezení uprostřed vozu a dokonce přesně odhadl, jak vysoko mají být paty ve vztahu k nejnižšímu bodu sedáku. Jak to pozná zákazník? Snadno, bude se v LC prostě cítit přirozeně. Když se nabažíte typického GT stylu jízdy, stačí přepnout do režimu Sport+, vypnout všechnu elektroniku (nejen kontrolu trakce) a proměnit gentlemana v chuligána. LC samozřejmě zvládá dětské triky, jako třeba zapálit zadní pneumatiky. Ale dá se vodit i čitelným smykem a přitom stále vypadat až neskutečně sexy.

Lexus LC500_27 Lexus LC500_2 Lexus LC500_35

cena

Jestli má něco pomoct Lexusu vylepšit image, je to určitě tohle výjimečné auto. A dobrá zpráva nakonec – LC není drahé. Základní cena obou verzí (V8 a hybridní V6) začíná shodně na 2 790 000 Kč ve výbavě Luxury. Když už ale přemýšlíte o Lexusu LC, určitě potřebujete nejvyšší výbavu Sport+ se samosvorem, variabilním řízením a systémem natáčení zadních kol. Ta stojí 3 130 000 Kč a potěší vás fakt, že jedinými příplatky jsou prodloužená záruka (hodí se), metalíza za 38 000 Kč a k ní ochrana Lexus Protect za 9900 Kč. Víc toho nepotřebujete. Co to znamená? Že plně vybavený Lexus LC 500 je výrazně levnější než Aston Martin DB11 a není drahý ani v porovnání třeba s Mercedesem AMG GT. Tohle prostě chcete!

 

Lexus LC 500 vypadá božsky, ale to není to hlavní. Je autem, které dělá všechno tak, jak se sluší a patří. Je symbolem luxusního, výkonného GT pro 21. století a zároveň svým způsobem jedinečným osmiválcovým kupé, jehož případný nástupce už pravděpodobně pod kapotou takto krásný objemný motor mít nebude. Tohle je auto, které skvěle dokreslí váš životní postoj. Není alternativou, je měřítkem. A je tak nabitý emocemi, až se vám zatočí hlava a rozklepou kolena pokaždé, když stisknete startovací tlačítko a vzduchu se zachvěje mistrovskou akustickou předehrou. Díky za to!

Technická data

Lexus LC 500 (2017)

Motor

Kapalinou chlazený zážehový atmosféricky plněný osmiválec typ 2UR-GSE uložený vpředu podélně, DOHC, čtyři ventily na válec, elektronické vstřikování D-4S, emisní norma Euro 6.

Zdvihový objem: 4969 cm³
Vrtání x zdvih: 94 x 89,5 mm
Kompresní poměr: 12,3:1
Nejvyšší výkon: 351 kW (477 k) při 7100/min
Nejvyšší točivý moment: 540 Nm při 4800/min
Přenos síly

Desetistupňová samočinná převodovka s kapalinovým měničem momentu uložená podélně za motorem, pohon zadních kol, samosvorný diferenciál, natáčecí kola zadní nápravy.

Poháněná náprava: zadní
Převodové poměry: I.: 4,923; II.: 3,153; III.: 2,349; IV.: 1,878; V.: 1,462; VI.: 1,193; VII.: 1,000; VIII.: 0,792; IX.: 0,640; X.: 0,598; Z 5,169, převodový poměr diferenciálu 2,937
KAROSERIE A PODVOZEK

Samonosná karoserie smíšené konstrukce, kupé s vnitřním uspořádáním 2+2.

Přední zavěšení: nezávislé, hliníkové, Multilink, vinuté pružiny, příčný zkrutný stabilizátor
Zadní zavěšení: nezávislé, hliníkové, Multilink, vinuté pružiny, příčný zkrutný stabilizátor
Tlumiče: elektronicky stavitelné AVS
Brzdy: dvouokruhové, kotoučové s vnitřním chlazením, průměr kotoučů 338,2/308,2 mm
Kola: 21palcová kovaná z lehkých slitin
Pneumatiky: 245/40 RF21 vpředu a 275/35 RF21 vzadu
Řízení: hřebnové s elektrickým posilovačem
Rozměry a hmotnosti
D x š x v: 4770 x 1920 x 1345 mm
Rozvor: 2870 mm
Rozchod kol vpředu/vzadu: 1630/1635 mm
Minimální světlá výška: 133 mm
Objem zavazadlového prostoru: 197 l (VDA)
Objem palivové nádrže: 82 l
Součinitel aerodynamického odporu: 0,33
Pohotovostní hmotnost: 1935 až 1970 kg (dle výbavy)
JÍZDNÍ VÝKONY
Maximální rychlost: 270 km/h
Zrychlení z 0 na 100 km/h: 4,7 s
Kombinovaná spotřeba: 11,5 l/100 km

Classic Blog

Classic Blog přináší kompetentní a fascinující příběhy nejen z automobilové historie, které podává moderní formou s využitím posledních trendů a technologií. Obsahově těží z autorské práce skupiny nadšenců, která neúnavně zpracovává příběhy klasických aut a jejich majitelů, avšak Classic Blog má mnohem širší přesah, neboť se věnuje také motocyklům, letadlům, lodím i dalším historickým strojům, které jsou objektem naší vášně pro vše, co má duši a je stále v pohybu.

Obchodní podmínky

Classic Blog je primárně obsahový web s akcentem na kvalitu. Připomínáme, že veškerý autentický obsah podléhá autorskému zákonu a je zakázáno ho šířit, případně tak lze učinit pouze se souhlasem majitelů. Classic Blog je určen především bonitní a inteligentní cílové skupině, což ho logicky znevýhodňuje v případném porovnávání návštěvnosti s mainstreamovými médii. Nemáme ambici s nimi soutěžit. I jeho financování jsme pojali jinak, než je hlavní proud – formou celoročního partnerství. Věříme, že tento model zajistí Classic Blogu dostatek financí pro jeho chod a hlavně pro další obsahové zlepšování. Pokud máte zájem se zviditelnit v souvislosti s tímto projektem, budeme rádi za kontakt na info@classicblog.cz

 

Kontakt

Provozovatelem webu www.classicblog.cz je společnost JB Praha, s.r.o
Nad úvozy 304, CZ-252 25 Zbuzany
IČ: 25104292, DIČ: CZ25104292

BANKOVNÍ SPOJENÍ:
FIO Banka, č.ú. 2600482997/2010

mobil: +420 777 654 354
email: info@classicblog.cz

Společnost je zapsána v OR vedeným u Městského soudu v Praze, oddíl C, vložka 49962, datum zápisu 5. února 1997.