gilles vidal
Lidé, Scéna / 26. března 2016

Text: Jan Blažek, Foto: Jan Blažek

Exkluzivní rozhovor: šéfdesignér Peugeotu Gilles Vidal o lásce ke starým autům

Klasická auta jsou tématem, které sbližuje, a tak se klidně přihodí, že se obyčejný český blogger na ženevském autosalonu zapovídá s šéfdesignérem Peugeotu Gillesem Vidalem, o kterém zasvěcení vědí, že o starých autech nejen mluví, ale často je i řídí…a nejsou to jen Peugeoty.

Pokud mám správné informace jste vlastníkem několika vEteránů. Jaké modely máte ve své garáži?

Ano, máte pravdu, ale momentálně jich nemám moc.  😉 Mám Peugeot 403, který letos pojede Tour Auto, což je poměrně náročná rallye napříč Francií, dále pak Peugeot 404 a Porsche 928. A to je vše…

Opravdu? Slyšel jsem také něco o Aston MartinU?

Óoo, jo, jo…ale ten jsem před třemi roky prodal.

Takže nejen Peugeoty… a proč zrovna Porsche 928?

Devětsetdvacetosmička je, co se automobilového designu týče, ikonické auto, které však stojí trochu stranou zájmu. Není totiž tak známé jako 911, ale v historii automobilového designu je tenhle model naprosto jedinečný – jeho forma, výraz, je prostě cool… Myslím si, že všichni automobiloví designéři bez ohledu na značku tohle auto milují. 

Máte čas svoje auta také řídit?

Času mám bohužel málo, takže se neúčastním žádných delších rallye, takže můj už zmíněný Peugeot 403 bude během Tour Auto řídit moderátor francouzské televize. Ale i tak se snažím se svými klasiky jezdit, třeba občas ráno do práce, večer po Paříži, na víkend…

Co přitom cítíte?

Je to prostě skvělé, co vám budu vyprávět! Nová auta vás dnes umí propojit, řeší za vás spoustu věcí, všechno v nich je perfektní. Oproti nim je Peugeot 403 strašně jednoduchý, ale spirit – to co z něj sálá, to je úžasné. Řídit ho je jedinečné a přináší to úplně jiný zážitek z jízdy.

Které tři modely z historie Peugeotu jsou vaše nejoblíbenější?

V tom mám celkem jasno: Peugeot 504 Coupé, který bych si rád jednou koupil, pak speciální Peugeot 402 Darl’mat, který má unikátní karoserii od francouzského karosáře a pak samozřejmě Peugeot 205 GTI – to je také ikonické auto.

 


Classic Blog

Classic Blog přináší kompetentní a fascinující příběhy nejen z automobilové historie, které podává moderní formou s využitím posledních trendů a technologií. Obsahově těží z autorské práce skupiny nadšenců, která neúnavně zpracovává příběhy klasických aut a jejich majitelů, avšak Classic Blog má mnohem širší přesah, neboť se věnuje také motocyklům, letadlům, lodím i dalším historickým strojům, které jsou objektem naší vášně pro vše, co má duši a je stále v pohybu.

Obchodní podmínky

Classic Blog je primárně obsahový web s akcentem na kvalitu. Připomínáme, že veškerý autentický obsah podléhá autorskému zákonu a je zakázáno ho šířit, případně tak lze učinit pouze se souhlasem majitelů. Classic Blog je určen především bonitní a inteligentní cílové skupině, což ho logicky znevýhodňuje v případném porovnávání návštěvnosti s mainstreamovými médii. Nemáme ambici s nimi soutěžit. I jeho financování jsme pojali jinak, než je hlavní proud – formou celoročního partnerství. Věříme, že tento model zajistí Classic Blogu dostatek financí pro jeho chod a hlavně pro další obsahové zlepšování. Pokud máte zájem se zviditelnit v souvislosti s tímto projektem, budeme rádi za kontakt na info@classicblog.cz

 

Kontakt

Provozovatelem webu www.classicblog.cz je společnost JB Praha, s.r.o
Nad úvozy 304, CZ-252 25 Zbuzany
IČ: 25104292, DIČ: CZ25104292

BANKOVNÍ SPOJENÍ:
FIO Banka, č.ú. 2600482997/2010

mobil: +420 777 654 354
email: info@classicblog.cz

Společnost je zapsána v OR vedeným u Městského soudu v Praze, oddíl C, vložka 49962, datum zápisu 5. února 1997.