Scéna, Novinky / 22. prosince 2015

TEXT: František Vahala, FOTO: Artcurial

Baillon Collection: nejdražší vraky na světě

O tom, že jde o opravdu jedinečný nález, není třeba pochybovat. Pod polorozpadlým vlnitým plechem a v opuštěných halách nalezl tým síně Artcurial v čele s Matthieu Lamourem a Pierrem Novikoffem téměř sto historických automobilů tradičních světových značek. Ohromná sbírka dopravního magnáta Roberta Baillona a jeho rodiny obsahuje nejen předválečné automobily zvučných jmen (a často s raritními karoseriemi), ale i řadu poválečných klasik vyrobených 50., 60. a 70. letech 20. století.

A co je ještě důležitější – ačkoliv se na automobilech podepsal zub času, byly uchovány ve výjimečném, původním stavu, takže z nich dýchá neuchopitelná, originální patina, jenž je ve světě klasických automobilů stále vyhledávanější. Ovšem půl století je dlouhá doba a tak se nelze divit, že většina úchvatných kousků historie vypadá v lepším případě poněkud zašle, v tom horším se blíží či už dokonce překonala stadium vraku. I tak ale hodnota některých vybraných exemplářů dosahuje těžko uvěřitelných částek, a upřímně řečeno, není se čemu divit. Pod vlnitým plechem, zanechány napospas větru a dešti se totiž dlouho skrývaly jedinečné vozy značek jako jsou Bugatti, Hispano-Suiza, Talbot-Lago, Panhard-Levassor, Maserati, Ferrari, Delahaye, Rolls-Royce, Delage a dalších…

Sám ředitel divize Arcurial Motorcars Lamour popisuje nález takto: „Od objevení sbírky bratří Schlumpfů v Mulhouse nebyla nalezena tak rozsáhlá sbírka zásadních automobilů, navíc v původních stavech! A zřejmě už ani nikdy nalezena nebude.“ Jak již bylo naznačena, mnoho aut se  pyšní jedinečnými karoseriemi od vysoce uznávaných francouzských firem jako jsou Million-Guiet, Chapron či Sauotchik. Ale mezi investičně nejzajímavější exempláře patří automobil vyrobený v Itálii a nesoucí nejen vnější stylistiku od studia Pininfarina, ale také jedinečnou dvanáctiválcovou techniku (třílitr Colombo s výkonem 300 koní): Ferrari 250 GT SWB California Spider z roku 1961 se zakrytými světlomety. Jako nový koupil jedinečný vůz na počátku 60. let herec Gérard Blain, který ho následně prodal další slavné osobnosti světa filmu: Alainovi Delonovi, který je s ním i několikrát vyfotografován. Jeden ze 37 kabrioletů navržených studiem Pininfarina už nyní vzbuzuje ohromný zájem sběratelů, o čemž svědčí i odhad aukční síně: vůz v původním stavu by se mohl dostat pod kladivo za 9,5 až 12 milionů eur, tedy neuvěřitelných 285 až 360 milionů Kč!

Za zmínku jistě stojí také jedno ze tří Maserati A6G Gran Sports s karoserií Frua, jenž se zachovalo v relativně dobrém stavu. Jedinečný sportovní vůz z roku 1956 je ceněn na 800 000 až 1 200 000 eur, tedy 24  až 36 milionů Kč. Ve sbírce figuruje také velké množství automobilů tradičních francouzských značek, přičemž z těch nejzajímavějších jistě stojí za zmínku extrémně vzácný Talbot Lago T26 Grand Sport SWB s karoserií Sauotchik s odhadní cenou 400 až 600 000 eur (za zrezivělý a navíc nabouraný „vrak“!) či extravagantní kabriolet stejného typu, který vlastnil egyptský šlechtic Salah Bey Orabi z Kaira a později také egyptský a súdánský král Farúk I.

Ve sbírce se nachází i několik nákladních vozidel a různých automobilů dnes již totálně zapomenutých značek jakými jsou například Mathis, Lorraine, Hotchkiss, Amilcar, Sandford či Delaunay. Některá z těchto prorezivělých, leč zajímavých aut, lze v rámci aukce získat za relativně slušné peníze (v řádech tisíců eur), ovšem je třeba počítat s tím, že jejich renovace bude dlouhodobým a náročným projektem. Nahradit samotné plechy není zdaleka to nesložitější, mnohem náročnější je shánění případně chybějících dílů či samotné dohledávání potřebných informací. Každopádně je ale jasné, že během prvního únorového víkendu bude světová veteránská scéna obohacena o jedinečné kousky historie a do oběhu se dostane opravdu ohromná porce automobilů, o jejichž existenci vědělo do současnosti pouze několik zasvěcených.

Nález, který fascinuje nejen profesionály, ale i laickou veřejnost, a to i po více než roce od jeho odhalení. Je až neuvěřitelné, že se v současné době objevila tak ohromná a vzácná sbírka automobilů. Celkem 59 automobilů zásadních a zvučných značek se opět dostane mezi sběratele a renovátory a díky tomu bude zásadně obohacena stále se rozvíjející scéna. Některé vozy uvidíme zrenovované už za pár let, jiné si počkají klidně i dekádu, ale nakonec přinesou radost a připomenou některé slavné (zejména) francouzské značky, jejichž stopu jinak krutě zavál čas. V rámci pařížské aukce v únoru 2015, která navždy změnila pravidla hry, byly vydraženy za velmi vysoké ceny, často dosahující desetinásobku odhadu.


Classic Blog

Classic Blog přináší kompetentní a fascinující příběhy nejen z automobilové historie, které podává moderní formou s využitím posledních trendů a technologií. Obsahově těží z autorské práce skupiny nadšenců, která neúnavně zpracovává příběhy klasických aut a jejich majitelů, avšak Classic Blog má mnohem širší přesah, neboť se věnuje také motocyklům, letadlům, lodím i dalším historickým strojům, které jsou objektem naší vášně pro vše, co má duši a je stále v pohybu.

Obchodní podmínky

Classic Blog je primárně obsahový web s akcentem na kvalitu. Připomínáme, že veškerý autentický obsah podléhá autorskému zákonu a je zakázáno ho šířit, případně tak lze učinit pouze se souhlasem majitelů. Classic Blog je určen především bonitní a inteligentní cílové skupině, což ho logicky znevýhodňuje v případném porovnávání návštěvnosti s mainstreamovými médii. Nemáme ambici s nimi soutěžit. I jeho financování jsme pojali jinak, než je hlavní proud – formou celoročního partnerství. Věříme, že tento model zajistí Classic Blogu dostatek financí pro jeho chod a hlavně pro další obsahové zlepšování. Pokud máte zájem se zviditelnit v souvislosti s tímto projektem, budeme rádi za kontakt na info@classicblog.cz

 

Kontakt

Provozovatelem webu www.classicblog.cz je společnost JB Praha, s.r.o
Nad úvozy 304, CZ-252 25 Zbuzany
IČ: 25104292, DIČ: CZ25104292

BANKOVNÍ SPOJENÍ:
FIO Banka, č.ú. 2600482997/2010

mobil: +420 777 654 354
email: info@classicblog.cz

Společnost je zapsána v OR vedeným u Městského soudu v Praze, oddíl C, vložka 49962, datum zápisu 5. února 1997.