auta, Scéna, Události, V pohybu / 9. září 2019

Text a foto: MINI

60 let MINI: filmová hvězda i závoďák

John Lennon jedním jezdil, Peter Sellers ho na plný plyn týral ve svých detektivních komediích, a dokonce i královna se v jednom nechala vézt parkem windsorského hradu. Kouzlu klasického Mini, které se veřejnosti představilo před 60 lety, podlehlo obrovské množství celebrit. Osobitý design vozu, překvapivě velkorysý vnitřní prostor a agilní jízdní vlastnosti byly hlavními faktory toho, že malý revoluční automobil byl přijat do kruhů vyšší společnosti už ve svém raném stadiu – zejména pak ve Velké Británii, své domovské zemi. Exkluzivní dobové fotografie ukazují množství hvězd ze světa hudby, filmu a módy, které si jako svůj dopravní prostředek vybraly klasické Mini, což z něj udělalo ikonu své doby.

 

Královské rodině představil klasické Mini lord Snowdon.
Fakt, že klasické Mini bylo přijato londýnskými vyššími kruhy už v samém počátku, je zásluhou člena královské rodiny, lorda Snowdona. Fotograf, designér a přítel Aleca Issigonise a manžel princezny Margaret byl jedním z prvních, kdo si nové malé rodinné auto koupil. Fotografie pořízená v roce 1965 ho zachycuje s princeznou Margaret a jejich synem Davidem na projížďce Londýnem.

Beatles, Monkees, Beach Boys, Spencer Davis, Mick Jagger, Eric Clapton a David Bowie – Mini bylo hitem pro všechny.
V následujících letech si Mini vydobylo pevné místo v módní, umělecké a hudební scéně éry tzv. „Swingujícího Londýna“. Mezinárodní slávu mu v neposlední řadě zajistilo nadšení, které vzbudilo mezi členy skupiny Beatles. John Lennon si Mini objednal v roce 1964, a to i přesto, že neměl řidičský průkaz. Historické fotografie zobrazují bubeníka Ringo Starra s jedním ze závodních modelů Mini Cooper S, který startoval v roce 1964 na rallye Monte-Carlo, a Paula McCartneyho, jak v roce 1967 nastupuje do svého vlastního Mini. Kytarista George Harrison byl hrdým majitelem Mini de Ville, které vylepšila renomovaná karosárna Radford. Když se Beatles v roce 1967 sešli, aby na kentském letišti West Malling Airfield natočili svůj televizní film „Magical Mystery Tour“, John Lennon si užil rychlou jízdu v Mini pomalovaném psychedelickými barvami.

Obliba klasického Mini mezi známými hudebníky trvala desítky let a v žádném případě ji neomezovaly břehy Britských ostrovů. Zatímco popularita Mini se stávala stále větším globálním fenoménem, poprockové kapely z USA získaly nové fanoušky v Evropě. V roce 1966 to byli Beach Boys, kteří vyrazili na mezinárodní turné se svými surfovými písničkami a ve Velké Británii si zapózovali před pěticí modelů Mini Moke. Tato fotografie kalifornských hudebníků s plážovým automobilem a jménem kapely obletěla svět. Americká skupina The Monkees dosáhla vrcholu své popularity zhruba ve stejné době. Z tohoto období pochází fotografie, ve které kytarista a zpěvák Michael Nesmith a jeho přítelkyně Phyllis hledí skrz staženou plátěnou střechu Mini do objektivu nad nimi. Stejně jako „brouk“ Harrison, také Monkee Nesmith měl své vlastní Mini Cooper S v úpravě od Radforda. Tento extravagantní a drahý automobilový unikát měl nejen stahovací střechu, ale také motor o výkonu 100 koní a dřevěnou palubní desku s dalšími přístroji. 

Zrozené pro roli akčního hrdiny: klasické Mini jako filmová hvězda na čtyřech kolech.
Někdy jako doplněk navíc, někdy v hlavní roli – klasické Mini se objevuje v televizních seriálech a celovečerních filmech po dobu šesti desítek let. Objevilo se kultovním filmu „Blow Up“ z roku 1966 a ve zločinecké komedii „Kaleidoscope“ z téhož roku, ve které hrál hlavní roli v té době ještě nepříliš známý Warren Beatty. Film „A Cœur Joie“, kde hlavní roli ztvárnila Brigitte Bardot, vyšel také v roce 1966, a pojednává o modelkách cestujících v Mini Cooper.

„The Bionic Woman“ byl televizní seriál, který zaznamenal výraznou popularitu jak v USA, tak i ve Velké Británii. Lindsay Wagner, představitelka hlavní role, v roce 1976 v Londýně zapózovala před klasickým Mini, které bylo připevněno k ocelovému rámu, což vyvolalo dojem, že vozidlo zvedla jednou rukou – zjevně měla nadlidské síly jako její postava z televizního seriálu. 

Scény, ve kterých klasické Mini používal britský herec Peter Sellers a režisér Blake Edwards, byly podobně nekonvenční a vtipné. Sellers a Edwards natočili v roce 1964 film „A Shot in the Dark“ jako pokračování kriminální komedie „Růžový panter“. 

Pravděpodobně nejpozoruhodnější rolí klasického Mini na stříbrném plátně byla gangsterská komedie „The Italian Job“ z roku 1969. V tomto díle se podvodník Charlie Croker, kterého hraje Michael Caine, spojí s komplici s cílem naplánovat krádež zlata v centru Turína.

Na cestách také jako součást módní scény.
V éře „Swingujícího Londýna“ šedesátých let se objevily nejen nové hudební styly, ale také stylové trendy světa módy – a klasické Mini vždy bylo v samém středu dění. Lesley Hornby – známá pod přezdívkou Twiggy – v roce 1968 v klasickém Mini absolvovala zkušební jízdy na řidičský průkaz. 

Mary Quant, vlivná dámská módní návrhářka a autorka minisukně, se také nechala inspirovat klasickým Mini. Krátce po získání řidičského průkazu si objednala černé Mini a později navrhla speciální edici – rozpoznatelnou mimo jiné díky černo-bílým pruhovaným potahům sedadel. Britská designérka si také oblíbila nové MINI: „Je to módní, veselé a radostiplné auto.“


Classic Blog

Classic Blog přináší kompetentní a fascinující příběhy nejen z automobilové historie, které podává moderní formou s využitím posledních trendů a technologií. Obsahově těží z autorské práce skupiny nadšenců, která neúnavně zpracovává příběhy klasických aut a jejich majitelů, avšak Classic Blog má mnohem širší přesah, neboť se věnuje také motocyklům, letadlům, lodím i dalším historickým strojům, které jsou objektem naší vášně pro vše, co má duši a je stále v pohybu.

Obchodní podmínky

Classic Blog je primárně obsahový web s akcentem na kvalitu. Připomínáme, že veškerý autentický obsah podléhá autorskému zákonu a je zakázáno ho šířit, případně tak lze učinit pouze se souhlasem majitelů. Classic Blog je určen především bonitní a inteligentní cílové skupině, což ho logicky znevýhodňuje v případném porovnávání návštěvnosti s mainstreamovými médii. Nemáme ambici s nimi soutěžit. I jeho financování jsme pojali jinak, než je hlavní proud – formou celoročního partnerství. Věříme, že tento model zajistí Classic Blogu dostatek financí pro jeho chod a hlavně pro další obsahové zlepšování. Pokud máte zájem se zviditelnit v souvislosti s tímto projektem, budeme rádi za kontakt na info@classicblog.cz

 

Kontakt

Provozovatelem webu www.classicblog.cz je společnost JB Praha, s.r.o
Nad úvozy 304, CZ-252 25 Zbuzany
IČ: 25104292, DIČ: CZ25104292

BANKOVNÍ SPOJENÍ:
FIO Banka, č.ú. 2600482997/2010

mobil: +420 777 654 354
email: info@classicblog.cz

Společnost je zapsána v OR vedeným u Městského soudu v Praze, oddíl C, vložka 49962, datum zápisu 5. února 1997.